Ágnes
-5 °C
2 °C

Veréssel fenyeget a trójai szerzője

2008.04.30. 17:00
Végfelhasználói szerződést mellékeltek a Zeus nevű trójai mellé. A kártékony program használója akármennyi számítógépet megfertőzhet a Zeusszal, de ha valaki megnézi a forráskódot, csúnyán elbánnak vele.

Egyre nagyobb iparággá válik az internetes bűnözés, gyakorlatilag bárki vehet kártékony programok készítéséhez szükséges szoftverkészletet, adatlopásra vagy számítógépes rendszerek megtámadására használható zombihálózatot. Bizonyára az élesedő konkurenciaharc vezetett odáig, hogy egyesek is végfelhasználó szerződéssel próbálják megvédeni kártékony programjaikat.

A Symantec kutatói szerint a Zeus nevű kártékony program legújabb változatának licence határozottan közli a felhasználóval, hogy nincs joga továbbértékesíteni a terméket, nem tanulmányozhatja a forráskódját, nem használhatja más zombihálózat irányítására, és természetesen nem küldheti el kódot a vírusirtó cégeknek. Az ügyfélnek emellett el kell fogadnia, hogy a termékfrissítés pénzbe kerül, amennyiben nem valamilyen hiba kijavításáról van szó, hanem új funkciók hozzáadásáról.

A legális programokhoz is hasonló végfelhasználói szerződést mellékelnek, ebben írják le, hogy nem lehet csak úgy lemásolni, és több gépre feltelepíteni egy szoftvert. Illetve a fejlesztőcégek ezekben a szerződésekben fejtik ki, hogy a szoftverhibából eredő károkozásért nem vállalnak felelősséget.

GTA IRL

Egy illegális program esetében azonban nyilvánvalóan abszurd lenne jogi szankciókkal fenyegetőzni, a Zeus fejlesztői azonban így is fel tudnak mutatni néhány ütős érvet. A szó szoros értelmében. A szerződés megszegői elvesztik a technikai támogatást, az ügyfél által létrehozott kártevő bináris kódját elküldik a vírusirtó cégeknek, és még egy alapos verést is kilátásba helyeztek. Az ArsTechnica cikke szerint azzal fenyegetőznek, hogy a szerződésszegőnek leverik a térkalácsát és megetetik vele.

Ez utóbbi talán csak üres fenyegetőzés, nehéz ugyanis elképzelni, hogy a világ más-más tájain élő internetes bűnözők vajon miként intézik el a szóban forgó verést. Nem is ez a lényeg, hanem hogy jogsértő vállalkozások a jogsértő termékek jogsértő módosítása miatt jogsértő eszközökkel akarják elintézni egymást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!