Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Zombihálózatot építene az amerikai hadsereg

2008.05.13. 14:05
Az amerikai online infrastruktúra védelme nem elég erős a fenyegető támadásokkal szemben, ezért az USA hadseregének is katonai botneteket kellene építeni, hogy megelőző csapásokat mérjen az ellenséges zombihálózatokra - javasolja egy tábornok az amerikai légierőtől.

Az amerikai légierő tábornoka, Charles W. Williamson az Armed Forces Journal című katonai szaklapban megjelent cikkében sürgeti, hogy a hadsereg építsen saját zombihálózatot a modern hadviselésben egyre fontosabb online jelenlét megerősítésére. A távolról irányított számítógépek ezreiből (extrém esetben százezreiből, akár millióiból) álló zombihálózatok túlterheléses támadássokkal képesek megbénítani ellenséges országok vagy szervezetek internetes infrastruktúráját, online kommunikációját.

Williamson tábornok tényként kezeli, hogy más (jellemzően nem kimondottan Amerika-barát) országoknak már rendelkezésére állnak hadi célokra bevethető zombihálózatok és botnetek építésére, irányítására kiképzett katonai hackerek.

A hadtörténet eddig a "legjobb védekezés a támadás" elvét igazolta: minden erődöt elfoglaltak előbb-utóbb, minden, kizárólag defenzív lépésekre alapozó stratégia elbukott. Informatikai körökben is általánosan elfogadott nézet, hogy előb-utóbb minden másolás- vagy betörésvédelmet feltörnek, legfeljebb lassítani lehet a folyamatot, de megállítani nem. Ez hatványozottan igaz a túlterheléses támadásokra, ami ellen gyakorlatilag nincsen igazán hatékony védekezési mód. Ezért létkérdés a tábornok szerint, hogy az amerikaiaknak is legyen bármikor bevethető zombihálózatuk, amivel megelőző csapásokat mérhetnének az őket megtámadni tervező, hasonló botnetekre.

A tervezett katonai botnetet a légierő kezelné - kérdés azonban, hogy milyen gépekből állna a hálózat. Williamson felveti, aztán rögtön el is utasítja a hagyományos botnet-építési stratégiát (trójai programokkal civil felhasználók gépeit megfertőzni, és bevonni a botnetbe a gazdáik tudta nélkül), és a hadsereg, illetve más állami szervek elavult, lecserélt, de még használható számítógépeiből verbuválná a csapásmérő zombisereget.

A tábornok szerint a katonai botnettel kapcsolatban inkább politikai, mint technikai problémák merülhetnek fel. Diplomáciai bonyodalmakat okozhat például, ha egy szövetséges ország civil online infrastruktúrájára kell lecsapni, hogy megelőzzenek egy harmadik fél által onnan, vírussal fertőzött gépekről indítandó támadást.