Piroska
-1 °C
5 °C

Egyre több a zombipécé

2006.06.21. 10:40
Világszerte gyorsan emelkedik az eltérített (zombi-) számítógépek száma. A CipherTrust biztonsági vállalat szakértői májusban több mint 7,5 millió olyan pc-t találtak, amelyek a tulajdonosuk tudta nélkül ontják a világhálóra a spamet. Németországban törvénnyel állítanák meg a kéretlen reklámleveleket.

A CipherTrust elemzése szerint az idegen irányítás alatt álló zombik májusi 7,5 milliós létszáma 21 százalékkal magasabb áprilishoz képest. Az eltérített számítógépek csaknem 24 százaléka Kínában, 9,5 százalékul az USA-ban működik. Hasonlóképp az összes spamszerver 90 százaléka Tajvanon, Kínában és az USA-ban található, írta a news.ch híroldal

A zombipécé olyan számítógép, amelyre a felhasználó tudta nélkül trójai behatoló program fészkelte be magát. A program gondoskodik arról, hogy a távoli irányítója parancsainak megfelelően az áldozat számítógépe akár több millió kéretlen reklámlevelet (spam) küldjön szét.

Nem járnak utána

A számadatok alapján a spamszerverek eloszlása meglehetősen koncentrált. A spam terítésére használt szerverek több mint 90 százaléka Tajvan, az USA és Kína területén működik. Ez a három ország az internetes szolgáltatások viszonylagos olcsósága és a szélessáv elterjedtsége miatt ideális terepe a spammelésnek, állítják a CipherTrust szakértői.

A spamipar számára további előny, hogy ezekben az országokban a szolgáltatók igen lassan reagálnak a figyelmeztetésekre, sőt gyakran nem is hajlandóak a spamküldők támadásainak konzekvens kivédésére.

Spamellenes törvény Németországban

A német szövetségi kormány elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely egységesíti az elektronikus információs és kommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó szabályokat. A rettentő Elektronische Geschäftsverkehrvereinheitlichkeitsgesetz (ElGVG) névre hallgató törvény célja, hogy a felhasználókat megóvja a kéretlen reklámoktól.

Ennek érdekében a törvény előírja, hogy a reklámlevelek feladójának azonosíthatónak kell lennie, a tárgysornak pedig jól felismerhetően tartalmaznia kell, hogy az üzenet kereskedelmi jellegű. A címzett ugyanis csak ezen információk birtokában képes arról dönteni, hogy mit kezd az üzenettel, áll a törvény indoklásában.

A feladó adatainak kötelező megadása a spamszűrő programok használatát könnyíti meg. A törvény elfogadása után akár 50 ezer eurós (13,7 millió forintos) bírságot kockáztat, aki elégtelen információkat ad meg az email feladójaként. A bírság behajtása viszont nem lesz egyszerű a külföldről jövő emailek esetében, jegyezte meg a Die Welt.