Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az internet majdnem fele zombi

2008.03.19. 14:10
Az internetre egy átlagos napon csatlakozó 800 millió számítógépnek nagyjából 40 százaléka vírussal fertőzött, és valamelyik zombihálózat tagja.

A botnetekben levő gép a felhasználó tudta nélkül spamet terjeszt, túlterheléses támadásokban vesz részt, és adathalász trükkökkel keres pénzt a hálózatot irányító online alvilágnak. Az ijesztő adatot a San Franciscó-i Support Intelligence biztonságtechnikai cég közölte.

Bár a különféle tanulmányok és elemzések becslései között több nagyságrendnyi különbségek is előfordulnak, amikor a botnetek méretéről van szó, abban mind egyetért, hogy zombihálózatok egyre inkább átveszik a hatalmat az interneten.

A Damballa cég tanulmánya szerint egy átlagos napon 7,3 millió új gép fertőződik meg és válik egy zombihálózat tagjává a neten - ugyanez a szám 2007 augusztusában még 330 ezer volt. Egy másik elemzőcég, a Cloudmark adatai szerint az internet emailforgalmának 91 százalékát a botnetek generálta levélszemét adja, ami szintén drasztikus emelkedést mutat az egy évvel ezelőtti 64 százalékhoz képest.

Technikailag legfejlettebbnek továbbra is a Storm botnet számít, annak ellenére, hogy a vírusirtók már olyan hatékonyan pusztítják a vírust, ami a hálózat tagjait zombivá teszi, hogy a jelentősége már eltörpül az újabb konkurensek mellett. A Storm zombijai a fájlcserélő rendszerekből ismert peer-to-peer módszerrel kommunikálnak egymás között (ráadásul az adatforgalmuk titkosított), vagyis bármelyik gépről lehet irányítani az egész hadsereget. A hálózat meg is védi önmagát: ha egy tagja iránt egy külső gépről gyanús érdeklődés mutatkozik (vagyis valószínűleg megpróbálják a hálózatot felgöngyölni rajta keresztül), a botnet automatikusan egy túlterheléses támadással csap le a kíváncsiskodóra.