Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Az internet majdnem fele zombi

2008.03.19. 14:10
Az internetre egy átlagos napon csatlakozó 800 millió számítógépnek nagyjából 40 százaléka vírussal fertőzött, és valamelyik zombihálózat tagja.

A botnetekben levő gép a felhasználó tudta nélkül spamet terjeszt, túlterheléses támadásokban vesz részt, és adathalász trükkökkel keres pénzt a hálózatot irányító online alvilágnak. Az ijesztő adatot a San Franciscó-i Support Intelligence biztonságtechnikai cég közölte.

Bár a különféle tanulmányok és elemzések becslései között több nagyságrendnyi különbségek is előfordulnak, amikor a botnetek méretéről van szó, abban mind egyetért, hogy zombihálózatok egyre inkább átveszik a hatalmat az interneten.

A Damballa cég tanulmánya szerint egy átlagos napon 7,3 millió új gép fertőződik meg és válik egy zombihálózat tagjává a neten - ugyanez a szám 2007 augusztusában még 330 ezer volt. Egy másik elemzőcég, a Cloudmark adatai szerint az internet emailforgalmának 91 százalékát a botnetek generálta levélszemét adja, ami szintén drasztikus emelkedést mutat az egy évvel ezelőtti 64 százalékhoz képest.

Technikailag legfejlettebbnek továbbra is a Storm botnet számít, annak ellenére, hogy a vírusirtók már olyan hatékonyan pusztítják a vírust, ami a hálózat tagjait zombivá teszi, hogy a jelentősége már eltörpül az újabb konkurensek mellett. A Storm zombijai a fájlcserélő rendszerekből ismert peer-to-peer módszerrel kommunikálnak egymás között (ráadásul az adatforgalmuk titkosított), vagyis bármelyik gépről lehet irányítani az egész hadsereget. A hálózat meg is védi önmagát: ha egy tagja iránt egy külső gépről gyanús érdeklődés mutatkozik (vagyis valószínűleg megpróbálják a hálózatot felgöngyölni rajta keresztül), a botnet automatikusan egy túlterheléses támadással csap le a kíváncsiskodóra.