Piroska
3 °C
3 °C

Ma döntenek a Microsoft büntetéséről

2006.07.10. 11:17
0 hozzászólás

Az Európai Bizottság ma dönt arról, bünteti-e naponta kétmillió eurós bírsággal a világ legnagyobb szoftvergyártóját.

A jókora napi kötbér veszélye azért sújtja az amerikai Microsoftot, mert nem hajtotta végre az EU 2004-es figyelmeztetését. Az Európai Bizottság 2004 márciusában marasztalta el a Microsoftot, a világ legnagyobb szoftvercége ugyanis jócskán kihasználta a Windowszal elért domináns pozícióját. Az EU emiatt arra kötelezte a céget, hozzon nyilvánosságra bizonyos műszaki információkat az oprendszerrel kapcsolatban.

Microsoftnak gyakorlatilag a versenytársak fejlesztőit kellett volna útmutatókkal ellátnia, független szakértők viszont használhatatlannak minősítették a Microsoft által kiadott információkat. Az EU-bizottság ekkor piaci túlsúllyal való visszaélés címén, 497 millió eurós bírságot szabott ki a Microsoftra. Abban az évben a cégnek 8,2 milliárd eurónak megfelelő adózott eredménye volt, úgyhogy a versenytársak kevesellték a büntetést, annál is inkább, mert szerintük a Microsoft azóta sem tett eleget kötelezettségének. 

A napi büntetést várhatóan tavaly december 15-re visszamenő hatállyal szabják ki, és addig tart, amíg a Microsoft nem tesz eleget a felszólításnak, illetve, ellenkező esetben, amíg a bizottság nem emeli a tételt. A vonatkozó EU-szabályozás szerint a Microsoft a napi világforgalma 5 százalékának erejéig büntethető, ez napi 5,5 millió eurónak megfelelő összeg. 
    

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!