Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ma döntenek a Microsoft büntetéséről

2006.07.10. 11:17
0 hozzászólás

Az Európai Bizottság ma dönt arról, bünteti-e naponta kétmillió eurós bírsággal a világ legnagyobb szoftvergyártóját.

A jókora napi kötbér veszélye azért sújtja az amerikai Microsoftot, mert nem hajtotta végre az EU 2004-es figyelmeztetését. Az Európai Bizottság 2004 márciusában marasztalta el a Microsoftot, a világ legnagyobb szoftvercége ugyanis jócskán kihasználta a Windowszal elért domináns pozícióját. Az EU emiatt arra kötelezte a céget, hozzon nyilvánosságra bizonyos műszaki információkat az oprendszerrel kapcsolatban.

Microsoftnak gyakorlatilag a versenytársak fejlesztőit kellett volna útmutatókkal ellátnia, független szakértők viszont használhatatlannak minősítették a Microsoft által kiadott információkat. Az EU-bizottság ekkor piaci túlsúllyal való visszaélés címén, 497 millió eurós bírságot szabott ki a Microsoftra. Abban az évben a cégnek 8,2 milliárd eurónak megfelelő adózott eredménye volt, úgyhogy a versenytársak kevesellték a büntetést, annál is inkább, mert szerintük a Microsoft azóta sem tett eleget kötelezettségének. 

A napi büntetést várhatóan tavaly december 15-re visszamenő hatállyal szabják ki, és addig tart, amíg a Microsoft nem tesz eleget a felszólításnak, illetve, ellenkező esetben, amíg a bizottság nem emeli a tételt. A vonatkozó EU-szabályozás szerint a Microsoft a napi világforgalma 5 százalékának erejéig büntethető, ez napi 5,5 millió eurónak megfelelő összeg.