Valér
-1 °C
0 °C

Nem engednének a roaming-díjakból

2006.07.11. 15:10
0 hozzászólás

Szerdán terjeszti az Európai Bizottság elé Viviane Reding azt a törvényjavaslatot, amely megtiltaná a mobilszolgáltatóknak, hogy többet kérjenek a külföldről indított beszélgetésekért, mint amennyibe egy hazai, más hálózatba indított hívás kerül.

Persze az ötlet elsőre jól hangzik, ki ne szeretne percenként harminc-negyven forintért hazatelefonálni, ráadásul sok szempontból még indokolt is a kezdeményezés: az Európai Unió ugye de jure belföldnek számít, minden szabadon áramolhat, miért kéne pont a mobilhívásokat megterhelni mindenféle pluszköltséggel?

A mobilszolgáltatók azzal érvelnek, hogy amúgy is verseny van, és lenyomták az árakat, amennyire csak tudták. Ráadásul az árakba már most is beépítették a költségeket: országon belül azért lehetnek alacsonyabbak a percdíjak, mert többet nyernek a roaminghívásokkal.

A bizottság sem képvisel egységes frontot, sokak szerint hagyni kéne a piaci cégeket versenyezni.

A szolgáltatók úgy számolják, hogy egy ilyen szabályozás 19 százalékkal csökkentené a bevételeiket, úgyhogy ha elfogadják az előterjesztést, nem marad más választásuk: a roamingdíjak csökkentése helyett a belföldi hívások költségeit emelik. Vagy legalábbis közelítik a kettőt egymáshoz.

Akkor meg majd utálhatja mindenki az Uniót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!