Judit
3 °C
7 °C

A szfinx nem volt magányos

2006.07.25. 16:46
0 hozzászólás

A gízai piramisok előtt őrködő szfinxnek volt párja. Legalábbis egy egyiptomi régész szerint. Basszám esz-Szammáa egyiptomi régész azt mondja, régen a Nagy Szfinxnek volt egy nőnemű társa: a Félelem Anyja.

Az ókori egyiptomiak világképe ugyanis a szigorú szimmetrián alapult, így a magányos szfinx meglehetősen fura jelenség Gízában.  Az a terület, amely a Félelem Anyját rejtegetheti, néhány méterrel emelkedik a Nagy Szfinx fölé, vagyis a szobor egy vastag réteg homok alatt rejtőzködhet.

Basszám esz-Szammáa elmélete alátámasztásához bizonyítékokat is talált. A legfontosabb a két szobrot ábrázoló gránit sztélé, amely a Nagy Szfinx elülső mancsai között díszeleg. Szövege pedig egy olyan hieroglifát is tartalmaz, amely valaminek az elpusztítására, vagy visszavonhatatlan elvesztésére utal. (via mti)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?