Szilárda
-4 °C
3 °C

Kiszorítja a mobilok LCD-jét az OLED

2006.07.31. 12:33
0 hozzászólás

Műszaki előnyei miatt a fénykibocsátó szerves diódák (OLED) rövidesen kiszoríthatják a mobilok piacát jelenleg uraló TFT-LCD-ket. Az OLED-kijelzők világosabbak, vékonyabbak, és gyorsabb megjelenítési időt tesznek lehetővé.

A passzív-mátrixos (PM) OLED-kijelzők iránt 2007-ben jelentősen megnövekszik az igény, jelentette ki Lu Ling, az OLED-re specializálódott tajvani Labeltek elnöke. A mobilgyártók az OLED-ek előnyei ellenére nemigen alkalmazták az új kijelzőket a telefonokban.

Az ultravékony mobilok terjedésével viszont eljött az OLED-kijelző ideje. A TFT-LCD-vel ellentétben képesek az önálló fénykibocsátásra, vagyis nincsen szükség kiegészítő háttérvilágításra. Ez annyit tesz, hogy a kijelzők egy milliméternél vékonyabbak is lehetnek.

Az aktív-mátrixos (AM) OLED-technológia további előnye az alacsonyabb kapcsolási feszültség. Ezzel a kijelzővel nagyobb felbontás érhető el. A Samsung és a Sony jelentős összegeket fektetnek az eljárásba. 2009-ig az AM-OLED akár 50 százalékos részesedést is szerezhet a csúcstechnológiás mobilok között. 2010-ig az eljárás éves piaci forgalma a jelenlegi 60 millió dollárról 3,9 milliárd dollárra bővülhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!