Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nem teljesültek az AMD álmai

2006.08.10. 10:25
0 hozzászólás

Valamilyen furcsa időlyuk folytán három éves hír került a Google News találatai közé. Az cikk azzal kezd, hogy jól sikerült az AMD 2003-as éve, ezután a következő időszakra tervezett fejlesztések ismertetésébe kezd a szerző. Mindez csak azért érdekes, mert rögtön feltűnik, hogy mennyire nem a tervek szerint alakultak a dolgok.

Annak idején szinte minden fejlesztés szóba kerül, miközben a magok számának növelését csak egyszer, egy félmondatban jelezték, tehát akkoriban még egyáltalán nem ez jelentette a fő csapásirányt. Ráadásul egy olyan termékkel összefüggésben említették, ami sosem készült el.

A tervek szerint 2005-ben kellett volna megjelennie a K9-es architektúrának, majd ebből kellet volna kifejleszteni az első többmagos csipet. A valóságban azonban már 2005 elején megjelent az első kétmagos processzor, ez azonban egy Opteron volt, tehát még a K8-as architektúrára épült.

A K9-esről viszont nincs semmi hír, sőt, a legfeljebb félmegoldásnak nevezhető K8L sem jelenik meg 2007-nél előbb. Elnézve az Intel Core 2 Duók erejét és árát, igencsak ráférne az AMD-re az el nem készült K9-es.