Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Madarat tolláról, embert szagáról

2006.11.29. 15:35
0 hozzászólás
Minden ember szaga olyan egyedi, mint az ujjlenyomata - állapították meg az Osztrák Tudományos Akadémia összehasonlító magatartás-kutatással foglalkozó intézetének  (KLIVV) munkatársai egy alpesi faluban 200 emberen végzett vizsgálat eredményeként.

A biológusokból, vegyészekből és statisztikusokból álló csapat az osztrák Alpokban lévő faluban több héten át tanulmányozta és elemezte ottani lakosok hónaljizzadságát. Nem azért választottak falusiakat, mert azok eredendően büdösek, hanem mert itt kisebb a külvilág behatása, meg a rokoni kapcsolatokat is jobban tudták ellenőrizni.

A nyilvánosságra hozott tanulmány elsősorban az izzadságminták vegyi összetételéről szól. "Több ezer különböző, jelentős részben nagyon illékony anyagot találtunk" – mondta el Alexandra Katzer, a KLIVV munkatársa. A 200 személy vizsgálata nyomán a kutatók megállapították, hogy ezeknek az anyagoknak az összetétele különböző volt. Akadtak olyan egzotikus anyagok is, amelyeket az elemzések csak egy vagy két esetben mutattak ki.

Mint Katzer elmondta, ha bizonyítást nyerne, hogy minden ember teljesen egyedi, csak rá jellemző illatelegyet bocsát ki, azt sok mindenre lehetne használni. Az intézet vezetője, Dustin Penn többek között elektronikus érzékelőkre, biometrikus kiértékelésekre, igazságügyi (orvosszakértői) alkalmazásra vagy éppen betegségek diagnosztizálására gondol.