Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Szimatméhek támadása

2006.11.29. 14:43
0 hozzászólás
Méheket idomítottak be robbanószer kiszimatolására az Egyesült Államokban, és a fullánkos rajokat már az iraki háborúban is hatékonyan alkalmazhatják - állítják amerikai kutatók.

A Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumban a kutatók arra tanítottak be méheket, hogy ha bárhol robbanóanyagot észlelnek, nyújtsák ki szívószervüket, amellyel különben mézet szippantanak fel. A méhek a robbanóanyagok megszaglása után cukros vizet kaptak jutalmul, ezzel teszik "érdekeltté" őket a jövendő katonai szolgálatban. A kis rovarok a legkülönfélébb robbanószereket jelezték a kutatóknak, a dinamittól az Irakban népszerű anyagokig.

A szimatméhek bevetése nem csak háborús övezetekben kecsegtet haszonnal: kézi detektorokban is lehet őket hordozni, így hatékonyan alkalmazhatóak lennének repülőtereken, út menti ellenőrzésekkor, vagy bármilyen egyéb veszélyesnek ítélt helyen. Ezért a következő lépés méhtartó dobozok gyártása, és kutyás helyett méhes rendőrök kiképzése a feladatra.

Pár kérdés: hogyan lehet megnézi, hogy merre lóg egy rovar szívószerve? Hogyhogy szimatméh? Miért jobb egy fullánkos raj, mint egy kutya? Ki adott erre pénzt?