Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Döbbenet: 140 éve kihaltnak hitt madárfajt találtak

2007.03.08. 15:50 Módosítva: 2007.03.08. 15:50
0 hozzászólás

Egy legutóbb 140 évvel ezelőtt, Indiában észlelt, s azóta kihaltnak tekintett énekesmadár-faj egy példányát fogták be Thaiföldön. A himalájai nádirigó (Acrocephalus orinus) eleven példányára énekesmadarak kutatása közben akadt rá még tavaly Philip Round brit ornitológus, amikor egy Bangkok közelében fekvő víztisztító berendezés térségében végzett madármegfigyelést és gyűrűzést.

"Jóllehet a nádiposzáták (ezek egyik legnagyobb termetű képviselője a Magyarországon is fészkelő nádirigó) általában tompa színűek, és igen hasonlítanak egymásra, az aznap hálóba került madarak egyike mindjárt megütötte a szememet. Először nem is tudtam, hogy mi olyan különös benne, majd a mérés során kiderült, hogy az átlagosnál jóval hosszabb a csőre és rövidebb a szárnya" - mondta Round.

Az ornitológusban csak ekkor tudatosodott a felismerés, hogy alkalmasint egy himalájai nádirigót tart a kezében. "Teljesen ledöbbentem... Olyan volt, mintha egy eleven dodót tartanék a kezemben" - utalt Round az egykor Mauritiuson élt, ám a gyarmatosítók által a XVIII. század elejére teljesen kipusztított nagytestű, röpképtelen galambra (Raphus cucullatus).

A londoni természettudományi múzeum gyűjteményében később sikerült megtalálni egy preparált himalájai nádirigót. Annak DNS-mintája megegyezik a tavaly Thaiföldön befogott élő madárból vett DNS-mintával. A faj eddig ismert utolsó eleven példányát 1867-ben fogták el az indiai Sutlej-völgyben, Himachal Pradesh államban.

Madárvédők szerint most az a legfontosabb teendő, hogy megtalálják a madárfaj legnagyobb populációjának az élőhelyét, s amennyiben az veszélyeztetett, lépéseket tegyenek a fenyegetések elhárítása érdekében.

Stuart Butchart, a BirdLife International munkatársa arra gyanakszik, hogy a madárfaj fő élőhelye valahol Burmában vagy Bangladesben lehet. A himalájai nádirigó azonban annyira rejtőzködő életet él, hogy "még számos meglepetést tartogathat számunkra" - tette hozzá Butchart. (via MTI)