Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Vincseszter nélküli laptop az Apple-től

2007.03.08. 00:38
7 hozzászólás
Az AppleInsider szerint a kaliforniai cég rövidesen piacra dob egy hordozható gépet, amiben a merevlemez helyett egy NAND flashmemória lesz az elsődleges adattároló. A pletykák szerint egy subnotebookról, azaz halmozottan apró gépről van szó, nagyjából 10 colos kijelzőt kell elképzelni, már ha egyáltalán.


Rá is férne, a gép az Apple-re, a technológia meg a világra. Jelenleg a 13 colos MacBook a gyártó legkisebb gépe, de sokaknak ez túl nagy, ráadásul nem is könnyű, több mint két kiló. A merevlemezeket még tényleg száműzhetnék már az apró gépekből, túlságosan sok helyet foglalnak, sokat fogyasztanak, melegszenek.

Az AppleInsider szerint a technológia bevezetése ellen annak drágasága szól: amíg egy 32 gigabájtos merevlemez 22 dollárba kerül, addig a hasonló méretű memóriáért 160 dolcsit kell fizetni. Mivel a Mac OS X úgy kezdi, hogy 35 25 gigabájtnyi alkalmazást ráír adattárolóra, legalább 64 gigabájtra lenne szükség, az meg már 320 dollár, sok. Az is igaz ugyanakkor, hogy a 10 colos laptopok többnyire drágák, kevéssé lehetne érezni ezt a tételt.

A pletykaoldal szerint az Apple a merevlemezes iPodok adattárolóját is lecserélné, de pont a magas ár miatt ez kevéssé tűnik valószínűnek.