Kornélia
-1 °C
15 °C

Vérszomjas rendőrhangyák

2007.03.28. 16:14
7 hozzászólás
A bolyban vannak olyan dolgozó hangyák, amelyek kizárólag ellenőrzéssel foglalkoznak: egy német-dán kutatócsoport felfedezése szerint néhány dolgozó felel azért, hogy megbüntessék az illegálisan szaporodó hangyákat, és megsemmisítsék a hangyatojásokat.


A wissenschaft.de német tudományos portál ismerteti Jürgen Heinze, a regensburgi egyetem professzorának tanulmányát, amely a Brit Tudományos Akadémia egyik internetes oldalán jelent meg. E szerint a hangyaállamban csak azért működik a szoros együttélés, mert igen pontos munkamegosztás érvényesül: a királynő feladata az, hogy tojásokat rakjon, miközben a dolgozók minden más tevékenységet felosztanak egymás között. Egy részük a táplálékkereséssel foglalkozik, mások az újszülöttek ápolásával törődnek, míg a többiek védik a fészket.

Ez az együttműködés addig megfelelő, amíg a dolgozók a közösség érdekében lemondanak a saját utódokról. Ez olyan feltétel, amelyet a legtöbb szociális közösségben élő rovarnál szigorúan ellenőriznek. Az illegális utódnemzést úgy gátolják meg, hogy megesznek minden hangyatojást, amely nem a királynőtől származik, és megtámadnak minden olyan dolgozót, amely tojást akar rakni.

A kutatócsoport trópusi hangyákat figyelt meg, és arra a következtetésre jutott, hogy egy bolyban ötven olyan hangya akadt, amely az illegális tojásokat elpusztította, közülük pedig 14 különösen aktív volt, mintegy rendőri feladatokat látott el. A biológusok megfigyelése szerint a rendőrhangyák nem használják ki helyzetüket arra, hogy maguk szaporodjanak.

A kutatók arra még nem jöttek rá, hogy mi különbözteti meg ezeket a hangyákat a többi dolgozótól. Az agresszív harcosok vélhetően a boly őrei közé tartozhattak és a "rendőri munka" amúgy is illett a feladataik közé - olvasható a német tudományos portál ismertetésében. (via MTI)