Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar régészeti expedíció Egyiptomban

2007.04.03. 10:32
2 hozzászólás

Magyar régészeti expedíció kezdi meg az ásatást júniusban a Nílus nyugati deltájában. "Az Egyiptomi Régészeti Hivatal álláspontja szerint a deltát teljes egészében fel kell tárni" - mondta az egyiptológus. Vanek Zsuzsanna egyiptológus az MTI-nek elmondta, a csoport egy Ramesszida-kori (i.e. XII. század) sírt tár fel, tisztít és restaurál. A másik ásatás helyszíne a Kom Truga lesz, az a lelőhely, ahol a Ptolemaioszok korában virágzó mezőgazdasági központ volt, a Líbiába vezető kereskedelmi útvonal mentén.

"A delta nyugati határvége volt. Az egykori település, amelynek görög neve Psenemphaia volt, fontos agrárközpont lehetett, a területen töménytelen mennyiségű malomkő került elő. Lakói gabona- és olívatermesztéssel, valamint olívaolaj előállításával foglalkoztak" - mondta. "Korábban két egyiptomi expedíció is próbálkozott, az egyik az 1950-es években, a másik 10 évvel ezelőtt, de otthagyták a területet" - mondta. Az ásatással az a legnagyobb gond, hogy a feltárandó épületek egy része a mai iszlám temető alatt van, amelyet ki kell kerülniük a régészeknek. Az egyiptológus a nehézségek közé sorolta azt is, hogy a lelőhely a Nílus deltájában van, ahol a folyóágak révén és az öntözés miatt elég magas a talajvíz.