Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Nem kell a Vista, jó lesz az XP

2007.04.21. 19:36
8 hozzászólás
A felhasználók kérésének engedve a Dell ismét felvette az új konfigurációkhoz választható operációs rendszerek közé a Windows XP-t. A világ második legnagyobb pc-gyártója hat gépen kínálja opcióként az XP Home-ot vagy Professionalt. A hatodik évét taposó operációs rendszert a Dell felhasználói kéréseknek fenntartott weboldalán, az IdeaStorm-on tapsolták vissza, a felvetés több mint 12 ezer szavazatot kapott.

A cég éppen április elején kezdte el újból kínálni a kisvállalkozásoknak szánt konfigurációin a Windows XP-t, de akkor még úgy volt, hogy az otthoni felhasználókat megcélzó gépeken kizárólag a Vista lesz elérhető. A kéréseknek engedve azonban most meggondolták magukat, igaz, a régebbi operációst rendszert egyelőre kizárólag az amerikai vásárlók választhatják.

A Microsoft Windows Vista január 30-án került széles körben forgalomba. Azóta a legnagyobb pc-gyártók fokozatosan vonták ki az előtelepített XP-ket a kínálatukból. A Dell például márciusban már csupán két géphez kínálta ezt az opciót. Nem véletlen, hogy az új operációs rendszer elsősorban új számítógépekkel együtt, és nem az önállóan megvásárolható, dobozos változatában fogyott jól. A Dell mostani lépése éppen ezért aggaszthatja a Microsoftot, hiszen ha a többi nagy gyártó is hasonló lépésre szánja el magát, az már komolyan lelassíthatná a Vista térnyerését.

A kérését az IdeaStormon publikáló felhasználó azt szerette volna elérni, hogy a Dell a Vista megjelenését követően legalább egy évig kínálja az XP-t is a vásárlóknak. Ennél tovább nem is adhatná: jövő februártól a jelentős pc-gyártók már nem juthatnak hozzá a régebbi rendszer licenceihez.

 

(via IT.news)