Olivér
5 °C
8 °C

Meghal az Athlon, jöhet a Phenom

2007.05.05. 17:43
0 hozzászólás
Idén nyáron kerülhet piacra a 2003-ban bemutatott K8-as (aka Athlon 64-es) sorozat utódja, a K10-es. Az AMD négy éve nem nyúlt érdemben a csipjeihez, lett ugyan belőlük kétmagos, folyamatosan emelkedett az órajel, de az öregecskedő technológia már nem bírja a harcot az Intel Core 2 Duók/Quadok ellen.


Sokáig az Athlon márkanév volt az AMD legfényesebben ragyogó csillaga, ehhez a brandhez köthetők a cég legnagyobb sikerei, az utóbbi években azonban megfáradt a név, ezért másikat kerestek az új bajnoknak: ez lett a Phenom. A csúcskategóriás csipek mellett azért megmaradhat az Athlon márkanév is, de csak a középkategóriának, a belépő processzorokat meg továbbra is Sempronnak hívják majd.

Eltűnik a PR-jelölés is. Ezt még a kilencvenes évek közepén vezette be az AMD, hogy könnyebben össze lehessen hasonlítani a processzorai teljesítményét a Pentiumokéval (bár a hivatalos magyarázat ezt mindig cáfolta). Ehelyett hasonló jelölést vezet be a gyár, mint amilyet az Intel használ már jó ideje. A nagyobbik gyártó annak idején azzal az indokkal vezetett be új jelölést, hogy az majd megkönnyíti a csipek azonosítását, de a pár éve bekövetkezett váltás óta néhány szakemberen kívül senki sem tudja, hogy mire képes mondjuk egy Pentium 4 HT 561. Órajelet kéne megint jelölni, jó napot!

Az első újgenerációs processzor a Barcelona lesz (ez csak a kódnév, várhatóan Opteron branddel kerül a csip a boltokba), a 65 nanométeres, valóban négymagos, harmadszintű gyorsítótárral megerősített processzor már nyártól megvásárolható. Nem sokkal később, a harmadik negyedévben kerülhet piacra az Agenda FX kódnevű, valójában Phenom FX branddel ellátott processzorcsalád: ez lesz az otthoni csipek csúcsa, négy mag mellé várhatóan 2600 megahertzes órajel társul majd. A Phenom X4 az alacsonyabb órajelen járatott négymagosokat, a Phenom X2 a kétmagosokat jelöli majd.

2008 második felében várható a 45 nanométeres csíkszélesség megjelenése, és az sem elképzelhetetlen, hogy a Deneb FX kódnevű processzor már megkapja az IBM és az AMD együttműködésében kifejlesztett újfajta szigetelést. Ezzel – a gyártók szerint – 15 százalékos fogyasztás-csökkentés és 30 százalékos teljesítménynövekedés lesz elérhető. A Deneb FX már a DDR3 memóriákkal is képes lesz együttműködni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?