Árpád
-2 °C
3 °C

Buddha 12. századi falfestményeken

2007.05.07. 14:02
0 hozzászólás

A 12. századból, esetleg még korábbról származó, Buddha életét ábrázoló falfestményekre bukkant egy nemzetközi kutatócsoport Nepál északi részén egy barlangban - írja a The International Herald Tribune. A Buddha életének állomásait 55 jelenetben megörökítő falfestményekre márciusban bukkantak rá a kutatók, jégcsákánnyal törve utat egy hóval borított ösvényen a nepáli fővárostól 250 kilométerre.

A nepáli, olasz és amerikai archeológusokból, művészeti szakértőkből és hegymászókból verbuválódott expedíció egy helyi pásztortól kapta a tippet, aki elmesélte, hogy évekkel ezelőtt egy zivatar elől menekült be a barlangba, ahol régi festményeket látott. A barlang az ország elhagyatott, hegyvidéki területén fekszik, de a felfedezők nem nyilatkoztak a pontos helyéről, mert féltik a fantasztikusan gazdag kulturális örökséget a turistáktól.

A fő falfestmény nagyjából 8 méter széles, minden képe 35-ször 43 centiméteres. Ezen a kívül egyéb képek is díszítik a barlang falait, amelyeket a szakértők kicsit későbbre datálnak. Egy másik közeli barlangban a kutatók tibeti nyelvű, kézírásos feliratokat is találtak. Az expedíció három hetet töltött a térségben, és terveik szerint jövő tavasszal térnek vissza, hogy folytassák a feltárást.

[via MTI]

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?