Móric
14 °C
15 °C

Buddha 12. századi falfestményeken

2007.05.07. 14:02
0 hozzászólás

A 12. századból, esetleg még korábbról származó, Buddha életét ábrázoló falfestményekre bukkant egy nemzetközi kutatócsoport Nepál északi részén egy barlangban - írja a The International Herald Tribune. A Buddha életének állomásait 55 jelenetben megörökítő falfestményekre márciusban bukkantak rá a kutatók, jégcsákánnyal törve utat egy hóval borított ösvényen a nepáli fővárostól 250 kilométerre.

A nepáli, olasz és amerikai archeológusokból, művészeti szakértőkből és hegymászókból verbuválódott expedíció egy helyi pásztortól kapta a tippet, aki elmesélte, hogy évekkel ezelőtt egy zivatar elől menekült be a barlangba, ahol régi festményeket látott. A barlang az ország elhagyatott, hegyvidéki területén fekszik, de a felfedezők nem nyilatkoztak a pontos helyéről, mert féltik a fantasztikusan gazdag kulturális örökséget a turistáktól.

A fő falfestmény nagyjából 8 méter széles, minden képe 35-ször 43 centiméteres. Ezen a kívül egyéb képek is díszítik a barlang falait, amelyeket a szakértők kicsit későbbre datálnak. Egy másik közeli barlangban a kutatók tibeti nyelvű, kézírásos feliratokat is találtak. Az expedíció három hetet töltött a térségben, és terveik szerint jövő tavasszal térnek vissza, hogy folytassák a feltárást.

[via MTI]