Szilvia
5 °C
16 °C

Ember-robot etikai kódex készül

2007.05.07. 11:19
2 hozzászólás

A dél-koreai gazdasági minisztérium bejelentette, hogy év végéig lefekteti az emberek és robotok közti kapcsolat irányelveit. A feladattal egy tizenkét tagú, tudósokból, jogászokból és orvosokból álló bizottságot bíztak meg. Az etikai kódex a ma még sci-fibe illő, értelmes és önálló döntéshozatalra képes robotokra is gondol majd.

Az ország populációja gyorsan öregszik, és a helyi tudósok leginkább a robotikára számítanak a következmények kezelésében (évi 80 millió dollárt költenek ilyen jellegű kutatásokra). Úgy vélik, hogy nem is olyan távoli jövőben minden háztartásban lesz egy robot, de például az Észak- és Dél-Koreai határ őrzésébe is szeretnének robotokat bevonni.

Az egyszeri Asimov-rajongó fejében rögtön felmerül a kérdés, hogy a készítők vajon figyelembe veszik-e az Én, a robot című alapműben majdnem 60 éve leírt három törvényt. A válasz igen, a hivatalos közlemény külön kitért erre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?