Judit
2 °C
7 °C

Charles Simonyi egy princetoni kutatóintézet vezetője lesz

2007.05.10. 11:35
3 hozzászólás
Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztő mérnök, milliárdos űrturista fogja vezetni azt a princetoni kutatóintézetet, amely egykor Albert Einstein tudományos otthona volt.

Simonyi a New Jersey-i Princeton Egyetem mellett működő híres kutatóintézet, az 1930-ban alapított Institute for Advanced Study (IAS) igazgatótanácsának elnöki posztját foglalja el 2008 októberétől. Az elnöki székben a Világbank korábbi elnökét, a 73 éves James Wolfensohnt váltja.

Charles Simonyi 1997 óta az amerikai kutatóintézet igazgatótanácsának tagja, és ő támogatta az eddigi legnagyobb összeggel, 25 millió dollárral a tudományos műhelyt. Az IAS független magánintézet, a világ egyik vezető elméleti kutatóműhelye, amelynek Einstein 1933 és 1955 között volt a munkatársa és más híres tudósok mellett Neumann János matematikus is tagja volt. Az intézet honlapjának nyitó oldalán a tudományos műhely rangját fémjelző négy tudós között Einstein, Kurt Gödel matematikus és George Kennan történész mellett Neumann arcképe is látható.

Mint az IAS weboldalán olvasható, Charles Simonyi 1996-ban kapcsolódott be az intézet munkájába, azóta egy sor kutatást támogatott például az elméleti fizika területén és jelentős összeget adományozott a matematika karnak.

Peter Goddard, az IAS igazgatója szerint Simonyi egy évtizedes igazgatótanácsi tagsági tapasztalatával, a tudományok mély és széles körű ismeretével, továbbá az üzleti életben elért kiemelkedő eredményeinek köszönhetően, filantrópként "kétségkívül kivételes vezetője lesz az intézetnek". (via MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?