Móric
14 °C
17 °C

Charles Simonyi egy princetoni kutatóintézet vezetője lesz

2007.05.10. 11:35
3 hozzászólás
Charles Simonyi magyar származású amerikai szoftverfejlesztő mérnök, milliárdos űrturista fogja vezetni azt a princetoni kutatóintézetet, amely egykor Albert Einstein tudományos otthona volt.

Simonyi a New Jersey-i Princeton Egyetem mellett működő híres kutatóintézet, az 1930-ban alapított Institute for Advanced Study (IAS) igazgatótanácsának elnöki posztját foglalja el 2008 októberétől. Az elnöki székben a Világbank korábbi elnökét, a 73 éves James Wolfensohnt váltja.

Charles Simonyi 1997 óta az amerikai kutatóintézet igazgatótanácsának tagja, és ő támogatta az eddigi legnagyobb összeggel, 25 millió dollárral a tudományos műhelyt. Az IAS független magánintézet, a világ egyik vezető elméleti kutatóműhelye, amelynek Einstein 1933 és 1955 között volt a munkatársa és más híres tudósok mellett Neumann János matematikus is tagja volt. Az intézet honlapjának nyitó oldalán a tudományos műhely rangját fémjelző négy tudós között Einstein, Kurt Gödel matematikus és George Kennan történész mellett Neumann arcképe is látható.

Mint az IAS weboldalán olvasható, Charles Simonyi 1996-ban kapcsolódott be az intézet munkájába, azóta egy sor kutatást támogatott például az elméleti fizika területén és jelentős összeget adományozott a matematika karnak.

Peter Goddard, az IAS igazgatója szerint Simonyi egy évtizedes igazgatótanácsi tagsági tapasztalatával, a tudományok mély és széles körű ismeretével, továbbá az üzleti életben elért kiemelkedő eredményeinek köszönhetően, filantrópként "kétségkívül kivételes vezetője lesz az intézetnek". (via MTI)