Andrea, Ilma
4 °C
12 °C

Óriási siker a Vista

2007.05.16. 06:36
161 hozzászólás
Nem mintha a Vistának lenne más választása, minthogy sikert arasson: az XP támogatása egy nap megszűnik, a legnagyobb számítógép-gyártók nem szívesen adják el gépeiket a régi operációs rendszerrel, a többség pár éven belül lecseréli a konfigurációját, viszont kevesen vesznek Apple-gépet, a Mac OS X így kilőve, Linuxot meg még kevesebben telepítenek.

A szoftver népszerűségét viszont nagymértékben mutatja, hogy mennyire fogy az első hónapokban, amikor a júzerek még nincsenek rákényszerítve a váltásra.

A Microsoft szerint elég jól. Bill Gates egy Los Angeles-i rendezvényen jelentette be, hogy eddig 40 millió darabot adtak el a Vistából. A vezér szerint ez kétszer olyan jó eredménynek számít, mint amit annak idején az XP volt képes produkálni. Ehhez tenné hozzá valami rosszindulatú, hogy sokan az operációs rendszer érkezése előtt megvásárolták a Vista-kupont, a legtöbben azóta már frissítettek is, így a negyvenmilliós darabszám nem 4-5 hónap eredménye, hanem abba 2006 utolsó negyedéve is beletartozik már. Így viszont nem lehet kétszeres sikernek nevezni a Vistát az XP-hez képest, viszont az eredmény továbbra is okot ad az elégedettségre. A bejelentésre a társaság részvényei enyhe emelkedésbe kezdtek.

A rendezvényen kiderült az is, hogy a Longhorn kódnéven futó projekt végül Windows Server 2008 néven kerül a boltokba. Az IDC szerint minden, a két operációs rendszerből származó dollár 18 dollár pluszt hoz a partnercégeknek. A piackutató úgy számol, hogy a Vistához szükséges hardverekre, szolgáltatásokra és szoftverekre 120 milliárd dollárt költenek majd a felhasználók.