Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Jajaj, olvad az Antarktisz!

2007.05.17. 15:56
0 hozzászólás

Amerikai műholdfelvételek szerint nagy arányú hóolvadás zajlott az elmúlt években az Antarktiszon is, amelyről eddig úgy vélték a szakértők, hogy elkerülte a klímaváltozás. Konrad Steffent, az amerikai Colorado Egyetem klimatológusa szerint a Quikscat nevű műhold felvételei bebizonyították, hogy 2005 januárjában az Antarktisz nyugati régiójában nagy arányú hóolvadás kezdődött. A szakértők eddig csak arról rendelkeztek információval, hogy a Föld legnagyobb édesvíz tartalékát adó déli sarkvidék egy kisebb területén, az Antarktiszi-félszigeten mutatkoztak a fölmelegedés jelei.

Az amerikai műholdon lévő úgynevezett "scatterométer" 1999 óta tapogatja le az Antarktisz felületét, és rögzíti a változásokat. A vizsgálat során meg tudja különböztetni a hó- és jégkristályokat, melyek akkor keletkeznek, ha a hó megolvad, és éjszaka ismét megfagy. A kutatók így fedezték fel a hóolvadást, amely egy Kalifornia nagyságú területen mutatható ki. 2005 januárjában a maximális hőmérséklet az Antarktiszon szokatlanul magas volt, helyenként elérte a plusz öt Celsius fokot. A hőmérséklet egy héten át fagypont felett volt.

Steffen szerint egy további hasonló méretű hóolvadás igen komoly következményekkel jár az antarktiszi jégre nézve. Az olvadásnál keletkezett víz ugyanis a felszínről a mélyebb jégrétegekbe kerülhet, és ha elegendő mennyiségű hó olvad, akkor a víz a jégréteg aljára kerülhet, és egyfajta kenőanyagként elősegítheti azt, hogy a jég az óceán irányába haladjon. Ez pedig azzal a következménnyel járhat, hogy a világtengerek szintje az eddig jósoltnál jóval nagyobb mértékben emelkedik. (via MTI)