Árpád
-2 °C
3 °C

Jajaj, olvad az Antarktisz!

2007.05.17. 15:56
0 hozzászólás

Amerikai műholdfelvételek szerint nagy arányú hóolvadás zajlott az elmúlt években az Antarktiszon is, amelyről eddig úgy vélték a szakértők, hogy elkerülte a klímaváltozás. Konrad Steffent, az amerikai Colorado Egyetem klimatológusa szerint a Quikscat nevű műhold felvételei bebizonyították, hogy 2005 januárjában az Antarktisz nyugati régiójában nagy arányú hóolvadás kezdődött. A szakértők eddig csak arról rendelkeztek információval, hogy a Föld legnagyobb édesvíz tartalékát adó déli sarkvidék egy kisebb területén, az Antarktiszi-félszigeten mutatkoztak a fölmelegedés jelei.

Az amerikai műholdon lévő úgynevezett "scatterométer" 1999 óta tapogatja le az Antarktisz felületét, és rögzíti a változásokat. A vizsgálat során meg tudja különböztetni a hó- és jégkristályokat, melyek akkor keletkeznek, ha a hó megolvad, és éjszaka ismét megfagy. A kutatók így fedezték fel a hóolvadást, amely egy Kalifornia nagyságú területen mutatható ki. 2005 januárjában a maximális hőmérséklet az Antarktiszon szokatlanul magas volt, helyenként elérte a plusz öt Celsius fokot. A hőmérséklet egy héten át fagypont felett volt.

Steffen szerint egy további hasonló méretű hóolvadás igen komoly következményekkel jár az antarktiszi jégre nézve. Az olvadásnál keletkezett víz ugyanis a felszínről a mélyebb jégrétegekbe kerülhet, és ha elegendő mennyiségű hó olvad, akkor a víz a jégréteg aljára kerülhet, és egyfajta kenőanyagként elősegítheti azt, hogy a jég az óceán irányába haladjon. Ez pedig azzal a következménnyel járhat, hogy a világtengerek szintje az eddig jósoltnál jóval nagyobb mértékben emelkedik. (via MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?