Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Tűzhely, hűtőszekrény, generátor egyben

2007.05.17. 15:42
1 hozzászólás

A legszegényebb családok segítségére lehet az a szerkezet, amely egyszerre tűzhely, hűtőszekrény és áramtermelő szerkezet. A Score nevű berendezést négy brit egyetem kutatói egy amerikai vállalkozással közösen fejlesztik, a szerkezet biomasszával üzemel, vagyis fával, rőzsével fűthető.

A nemzetközi konzorcium célja, hogy olyan hatékony és egyszerűen felhasználható készüléket gyártsanak, amely Afrika és Ázsia legszegényebb vidékein is használható - mondta el Paul Riley, a nottingham-i egyetem munkatársa, a projekt vezetője. A Score szíve az úgynevezett termoakusztikai technológia, amelynek során az égés során keletkezö hőből hangot állítanak elő, és ez a hang alakul át árammá, üzemelteti a hűtőszekrényt, és ezen kívül áramot is szolgáltat. A hang frekvenciája 50 Hertz, ami az emberi fül számára egyfajta brummogásként ismerhető fel. A termoakusztikus motort az amerikai Los Alamos Laboratories fejlesztette ki, az amerikai kormányzat hathatós támogatásával.

A kutatások szerint a termoakusztika sokkal hatékonyabb módja a tüzelőanyag felhasználásának, mintha a hagyományos tűzhely. Az egyik magyarázat a károsanyag-kibocsátás csökkenése, a másik, hogy olyan vidékekre is eljuttatja az áramot, ahol eddig esély sem volt annak felhasználására. A kutatók számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy költséghatékony termoakusztikai rendszert alkossanak. "Ez a technológia még mindig nagyon drága" - mondja Arthur Jaworski, a manchesteri egyetem szakértője, aki szerint azonban öt év alatt piacképes készüléket lehet előállítani - olvasható a New Scientist internetes összeállításában. (via MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!