Szilvia
5 °C
16 °C

Szavatosságra is emlékeznek a szajkók

2007.05.21. 10:35
0 hozzászólás

A nagy készleteket felhalmozó madarak közül az egyik legismertebb a szajkó. Régóta ismert, hogy fontos ökológiai szerepet játszanak a növények magvainak elültetésében: sokfelé rejtenek el tetemes mennyiségű magkészletet, amelyek aztán feleslegessé válva kicsíráznak és kikelnek. Eldugott kincseikről egyfajta térképet memorizálnak, és mint a kalózok az aranyat, kis jelzések (egy kő, egy fatönk) alapján mindig megtalálják éléskamrájukat.

Amerikai és portugál ornitológusok most még többet megtudtak az amerikai szajkóról, az Aphelocoma Californicáról. A Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányukban leírják, hogy a madár azért gyűjt többféle eleséget, mert szeret változatosan étkezni. Ám a rejtekhelyek kibontásánál nemcsak az ízlés parancsol neki, hanem az élelem szavatossági ideje is. A szajkó nemcsak arra képes emlékezni, hogy milyen élelmet rejtett el, hanem arra is, hogy melyik mennyi ideig áll el és e kettős követelmény alapján választ – idézi a tanulmányt az El País című spanyol napilap.

[via MTI]

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?