Erzsébet
1 °C
4 °C

Aszteroida irtotta ki az amerikai mamutokat

2007.05.23. 10:39
1 hozzászólás

Az MTI jelenti: hatalmas aszteroida robbant fel 13 ezer évvel ezelőtt Észak-Amerika felett, ami éghaljati katasztrófát, és egy sor állatfaj (a mamuttól az óriás lajhárig) pusztulását okozta. Ezt elméletet, amit az Amerikai Geofizikai Szövetség konferenciáján fejtettek ki a tudósok, több mint húsz, üledékes kőzetrétegekben talált lelet bizonyítja.

A légkörbe jutott óriásszikla mintegy öt kilométer átmérőjű volt, a robbanás pedig azért nem hagyott maga után krátereket, mert akkoriban éppen az utolsó jégkorszak tombolt, és a becsapódó darabok legfeljebb a vastag jégrétegben tudtak kárt tenni. A katasztrófa után hatalmas tűzvészek söpörtek végig a kontinensen, majd rövid forró időszak, aztán pedig újabb, több ezer éves lehűlés következett: ez okozta az állatfajok, és a Clovis-kultúra, az egyik legkorábbi gyűjtögető-vadászó ősembertörzs vesztét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?