Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A babák felismerik az idegen nyelvet

2007.05.25. 16:03
3 hozzászólás

A csecsemők az arc mozgásából meg tudják állapítani, hogy anyanyelvükön vagy más nyelven szólnak hozzájuk ? írja a Science című tudományos magazin egy nemzetközi kutatócsoport eredményeit ismertetve. Whitney Weikum és munkatársai a kanadai British Columbia egyeteméről csecsemőknek négy, hat és nyolc hónapos korukban olyan videókat vetítettek, amelyeken egy beszélő angolul és franciául mondott el egy-egy mondatot, ám hang nélkül. Valamivel később egy másik néma videót is mutattak a babáknak ugyanazon vagy a másik nyelven.

A nyelv változását csak a négy és hat hónapos csecsemők észlelték, ami abban mutatkozott meg, hogy a második videón szereplő beszélőre jobban figyeltek, ha az nem az anyanyelvükön szólalt meg. A nyolc hónapos babák viszont már nem észlelték a különbséget. Miután a mindennapokban csak egy nyelvet hallottak és láttak, már nem volt szükségük erre a képességre ? állítják a kutatók. A kétnyelvű családba született gyerekek viszont hosszabb ideig megtartották ezt a képességet, hiszen ez számukra a különböző nyelvek szétválasztásánál és tanulásánál fontos maradt.

[via MTI]

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?