Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

A dinók úgy úsztak, mint a kutyák

2007.05.29. 10:31
1 hozzászólás

A Tyrannosaurus Rex rokonai nem csak futni tudtak, hanem úszni is, egy francia kutatócsoport szerint úgy haladtak a vízben, ahogy most a kutyák úsznak. Ezt a következtetést több millió éves lábnyomokból vonták le a kutatók. A spanyol Cameros medence egykor kedvenc helye lehetett a dinoszauruszoknak, mert a kutatók több mint 10 ezer lábnyomot találtak, a legtöbbet az úgynevezett theropodáktól, a Tyrannosaurus Rex rokonaitól. Ezek a dinoszauruszok két lábon jártak, Loic Costeur és kollégái szerint úszni is tudtak.

Egy jelentős paleontológiai irányzat szerint a modern madarak a kis termetű, repülésre képtelen theropodákból fejlődtek ki 150 millió évvel ezelőtt. A theropodák és madarak anatómiai jellemzői között több mint 100 közös jegyet találtak, elmúlt években pedig számos tollas theropodát fedeztek fel Kínában.

Most viszont a boráról is híres La Rioja mellett, egy üledékes rétegben egészen különleges lábnyomokra bukkantak a Nantes-i egyetem paleontológusai. A lenyomat jellemzően egy theropodától származott, amely a vízben kapálózva mozog, a sekély öbölben, a meder alján pedig karmolásnyomokat hagy hátra. Eddig ez a legmeggyőzőbb bizonyítéka annak, hogy létezett úszó dinoszaurusz - írták a tudósok a folyóiratban. Costeur és kollégái 12 lábnyomot vizsgáltak, a nyomok 50 centiméter hosszúak és 15 centiméter szélesek voltak. Egy lépés hossza elérte a három métert, vagyis az a lény, amely a nyomokat hagyta, meglehetősen termetes volt. A talaj elemzése azt mutatta ki, hogy a nyomok a korai krétakorból származnak, 125 millió évesek lehetnek, és körülbelül háromméteres vízben keletkezhettek. (via MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?