Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A dinók úgy úsztak, mint a kutyák

2007.05.29. 10:31
1 hozzászólás

A Tyrannosaurus Rex rokonai nem csak futni tudtak, hanem úszni is, egy francia kutatócsoport szerint úgy haladtak a vízben, ahogy most a kutyák úsznak. Ezt a következtetést több millió éves lábnyomokból vonták le a kutatók. A spanyol Cameros medence egykor kedvenc helye lehetett a dinoszauruszoknak, mert a kutatók több mint 10 ezer lábnyomot találtak, a legtöbbet az úgynevezett theropodáktól, a Tyrannosaurus Rex rokonaitól. Ezek a dinoszauruszok két lábon jártak, Loic Costeur és kollégái szerint úszni is tudtak.

Egy jelentős paleontológiai irányzat szerint a modern madarak a kis termetű, repülésre képtelen theropodákból fejlődtek ki 150 millió évvel ezelőtt. A theropodák és madarak anatómiai jellemzői között több mint 100 közös jegyet találtak, elmúlt években pedig számos tollas theropodát fedeztek fel Kínában.

Most viszont a boráról is híres La Rioja mellett, egy üledékes rétegben egészen különleges lábnyomokra bukkantak a Nantes-i egyetem paleontológusai. A lenyomat jellemzően egy theropodától származott, amely a vízben kapálózva mozog, a sekély öbölben, a meder alján pedig karmolásnyomokat hagy hátra. Eddig ez a legmeggyőzőbb bizonyítéka annak, hogy létezett úszó dinoszaurusz - írták a tudósok a folyóiratban. Costeur és kollégái 12 lábnyomot vizsgáltak, a nyomok 50 centiméter hosszúak és 15 centiméter szélesek voltak. Egy lépés hossza elérte a három métert, vagyis az a lény, amely a nyomokat hagyta, meglehetősen termetes volt. A talaj elemzése azt mutatta ki, hogy a nyomok a korai krétakorból származnak, 125 millió évesek lehetnek, és körülbelül háromméteres vízben keletkezhettek. (via MTI)