Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Másolásvédelem nélküli zene az iTuneson

2007.06.01. 10:08
9 hozzászólás
Az Apple megkezdte a másolásvédelem nélküli zenék árusítását iTunes zeneboltjában. Mivel csupán az EMI-jal sikerült megállapodni a DRM-mentes dalok terjesztéséről, egyelőre csak egy kiadó előadóitól vásárolhatunk dalokat az online áruház iTunes Plus névre keresztelt részlegéből. Vásárolhatnánk, de Magyarországon hivatalosan továbbra is elérhetetlen az iTunes, szóval nem sok vizet zavar az új szolgáltatás megjelenése.

 

A világ fejlettebb részein viszont csütörtöktől olyan előadók dalai tölthetők le másolásvédelem nélkül, mint a Coldplay, a Rolling Stones, Norah Jones, Frank Sinatra és a Pink Floyd. Mivel megszűnt a korlátozás, a letöltött dalokat nemcsak iPodon, hanem bármilyen eszközön le lehet majd játszani (már amelyik megbirkózik az aac-formátummal).

A másolásvédelem nélküli zenék darabja 1,29 dollárba kerül, 30 centtel többe, mint a védett dalok. A korábban vásárolt számok egyenként 30 centért, albumonként 3 dollárért cserélhetők le DRM-mentes verzióra, és javult a tömörítés minőséges is, 128 kbps-ről 256 kbps-re, derül ki az IT.newsról.

Barney Wragg, az EMI digitális zenéért felelős vezetője az AP-nek elmondta, hogy az iTunes Plus bevezető kínálatának DRM-mentes digitalizálása közel fél évet vett igénybe. „Az ügyfeleink elmondták, hogy két dolog miatt nem vásárolnak digitális zenét. Egyrészt nem voltak abban biztosak, hogy a lejátszójuk kompatibilis a formátummal, másrészt jobb minőséget akartak” –tette hozzá. Tény azonban, hogy az AAC formátum használata miatt egyes felhasználók ezután is kénytelenek konvertálni a zenéket.

A többi nagy lemezkiadó még nem reagált az EMI és az Apple húzására. De Steve Jobs bizakodó, és rendíthetetlenül hisz abban, hogy az év végére az iTuneson elérhető 5 millió szám több mint fele megvásárolható lesz másolásvédelem nélkül.