Gerzson
-3 °C
2 °C

A nap bosszankodnivalója: a düh segíti a racionális gondolkodást, grrr

2007.06.05. 16:19
0 hozzászólás
A harag nem mindig rossz tanácsadó, a düh segítheti a racionális gondolkodást és döntéseket, - állítják amerikai pszichológusok. A Wissenschaft német tudományos portál idézi a Personality and Social Psychology című szaklapot, amely szerint a megállapítás akkor érvényes, ha a düh nem válik mindent elsöprő érzelmi kitöréssé.

A kutatók több száz diákkal folytattak kísérletet, akik oktatási intézményük miatt váltak dühössé, és azt vizsgálták, hogy vajon a racionális érvelés hat-e rájuk. A kutatók szerint a düh inkább növelte az úgynevezett analitikus döntési kompetenciát a diákoknál.

Az egyik tesztfeladat során két szöveget kaptak arról, hogyan bánnak a diákok a pénzzel. Az egyik szöveg közhelyekből építkezett és felületes volt, míg a másik szigorú logika szerint érvelt. A feldühített diákok jobban értékelték a logikus érvelést, mint azok, akikbe nem "oltották be" a haragot.

További tesztek is azt mutatták, hogy a harag akkor vezet hibás döntésekhez, a kockázat rossz felméréséhez, illetve agresszióhoz, ha érzelmileg túltöltött, és ennek következményeként egyfajta rövidzárlat áll be az illető személynél. Ha viszont a feldühödöttek kordában tartják érzelmeiket, jobb döntéseket képesek hozni.
forrás: mti

A nap tanácsa: tessék folyamatosan haragban lenni a világgal, de csak mértékkel, és akkor jobban megy a matek. Más kérdés persze, hogy mi lesz emberi kapcsolatainkkal.