Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az Intelé a világ legjobb processzora

2007.06.07. 11:32
0 hozzászólás
Na, ilyen még nem volt: ki lett mondva, hogy az Intel gyártja a világ legjobb processzorát. Komoly megkötésekkel ugyan, de egy független vizsgálat szerint a Core 2 Duónál nincs feljebb, a kétmagos csip a processzortörténelem eszenciája, csimborasszója, a non plus utrája. Ha ezt két évvel ezelőtt mondja valaki, amikor még a Pentium 4-esekkel szenvedett a gyártó, remek humoristának tartották volna az illetőt.

A történet előzménye egy reklámkampány, amiben az Intel úgy hirdette a Core 2 Duót, hogy az a világ legjobb processzora. A szlogen sokakat annyira felkavart, hogy panaszt nyújtottak be az Advertising Standards Authority-hoz, az angliai hirdetésekben illetékes szervezethez. Az Intel riválisától, az AMD-től nyílván teljesen független panasztevők azt kívánták bebizonyítani, hogy az Intel helyett valójában az AMD gyártja a világ legjobb processzorát. Mások meg arra hívták fel a figyelmet, hogy a Core 2-es sorozatot messze felülmúlják a szerverekben és szuperszámítógépekben dolgozó egységek, ezt pedig illett volna figyelembe venni a reklám készítésekor.Az Advertising Standards Authority végül elutasította a panaszokat, mondván, hogy a vizsgálat során kiderült, tényleg a Core 2-es a világ legjobb processzora.

A reklámszlogen alapjául szolgáló összehasonlítást ugyanis az ipari szabványként kezelt, platformfüggetlen Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) teszttel végezték, amely komplex képet ad a processzorok teljesítményéről, így alkalmas lehet a műveletvégzési sebességgel kapcsolatos objektív kép kialakítására. A SPEC a Core 2-est hozta ki győztesnek, pedig egy középkategóriás modellt hasonlítottak össze az AMD csúcsmodelljével, az Athlon 64 FX62-vel. Az Intel elismerte ugyan, hogy a szintetikus tesztprogramok által mutatott teljesítmény alapján önmagában még nem feltétlenül lehetne a reklámban is hangoztatott konklúziót levonni, hozzátette azonban, hogy a Core 2 Duók más, felhasználói szemszögből értékelhető aspektusban is felülmúlják a konkurencia megoldásait. Az Intel elsősorban a processzorteljesítmény és a felvett teljesítmény arányára hívta fel a figyelmet.

Az Advertising Standard Authority-t főleg az győzte meg, hogy az Intel és az AMD adja a teljes processzorpiac 99,3 százalékát, tehát ha a Core 2 jobb, mint az Athlon FX, akkor logikus, hogy az a legjobb csip a világon. Azt az érvet is elutasította a szervezet, hogy a szerverpiacon lényegesen hatékonyabb, vagy gyorsabb processzorokat lehet találni, mert az ASA szerint a reklámkampány az átlagembert célozta, azok viszont ritkán vesznek szuperszámítógépet. A döntéssel a brit tévécsatornákon sugárzott reklámokat jóváhagyó Broadcast Advertising Clearance Center is egyetért. (via Prohardver)