József, Bánk
-6 °C
0 °C

Apró laptop a VIA-tól

2007.06.08. 06:43
2 hozzászólás
Ilyenkor jó laptopnak lenni. Elkészült az első négymagos gép, az Asus 36 ezer forintért akarja adni a megdöbbentően jól felszerelt konfigot, erre a VIA is betámad egy szimpatikus koncepcióval.

Azóta, hogy az Intel- és AMD-alapú rendszerek piacán radikálisan csökkent a részesedése a vállalatnak, a VIA főként azokra a területekre koncentrál, ahol saját processzorainak és platformjainak felhasználásával kisméretű, kis fogyasztású rendszereket tud eladni. Az utóbbi évben különös hangsúlyt kapott a könnyű, hordozható számítógépek, UMPC-k fejlesztése. A VIA nem csupán arra koncentrál, hogy megfelelő processzorral, alaplappal lássa el a gyártókat, hanem átfogó terveket készített annak érdekében, hogy széles körben használható (és eladható), ergonomikus készülékek kerülhessenek piacra.

A vállalat szerint a PDA-knál valamivel nagyobb, de sokkal okosabb és teljesítőképesebb, x86-os processzorokkal szerelt UMPC-k fényes karrier előtt állnak, azt azonban maga is elismeri, hogy ma főként két dolog hátráltatja ezen eszközök terjedését. Az egyik a funkcionalitásukhoz mérve nagyon magas áruk, a másik pedig rövid akkumulátoros üzemidejük, ami éppen fő feladatuk ellátását gátolja, hogy bárhol, bármikor használhatók legyenek.A gyártó a VIA Technology Forum 2007 keretében mutatta be legújabb referenciatervét, amit NanoBook UMD (Ultra Mobile Device) névre kereszteltek. A notebookokhoz hasonló felépítésű gép méretét (230 x 171 x 29 mm, 850 gramm) tekintve valahol a szubnoteszek és az UMPC-k között helyezkedik el, 7 colos, 840x480 pixel felbontású kijelzője egyértelműen az utóbbi kategóriát idézi. A képen a megjelenítő mellett látható, kínai piacot idéző óra szerencsére nem fix alkatrész, erre a helyre USB csatolós VoIP vagy 3G/CDMA kommunikációs modul, GPS navigációs kiegészítő vagy épp tévétuner is helyezhető.

A belső felépítés nem okoz különösebb meglepetést, az energiatakarékos, 1,2 gigahertzes VIA C7-M ULV processzor mellett UniChrome Pro II grafikus motort magában foglaló VX700 csipszet és legfeljebb 1 gigabájt DDR2 memória dolgozik. Az adatok tárolása egy 30 vagy 60 gigabájt kapacitású merevlemezre hárul. Lesz benne négy az egyben kártyaolvasó, wifi, és bluetooth-vezérlő, valamint DVI monitorkimenet. A rendszer együttműködik a Windows XP és Vista operációs rendszerekkel, de a Linux-támogatáson is dolgoznak. Az akkus üzemidő terén előrelépésként könyvelhető el a 4–4,5 órás folyamatos használat lehetősége.

A First International Computerrel (FIC) közösen tervezett és kivitelezett NanoBook koncepcióra első vevőként a Packard Bell jelentkezett be, melynek EasyNote XS nevű modelljeként láthatjuk viszont a gépet. A rendszer a tervek szerint igen kedvező áron kerülhet piacra 2007 második felében. (via Prohardver)