Benedek
-4 °C
5 °C

Windowsra fejleszt az Apple

2007.06.11. 20:56
16 hozzászólás
Hát, túlzás lenne azt állítani, hogy az Apple újradefiniálta volna az operációs rendszer fogalmát. A hétfőn megtartott konferencián Steve Jobs bemutatta a Mac OS X Leopard főbb újdonságait, és bár akad köztük pár kifejezetten szórakoztató megoldás is, senki nem gyújtotta fel magát örömében.A szoftver kezelőfelületén dolgoztak egy kicsit, a menüsor átlátszó lett, a dock látványosabbá vált, és megjelent a Stacks, ami az ikonok rendszerezésében segíti majd a júzereket. Átalakult a Finder, mostantól leginkább az iTunesra emlékeztet a Mac OS X egyik leggyakrabban látott felülete. A Spotlight segítségével mostantól másik Macen és a szerveren is lehet keresni, a beépített Clover Flow meg abban segít, hogy úgy lapozgassunk a programok, fájlok között, akár a könyvek lapjaiban. A most bemutatott Quick Look az állomány megnyitása nélkül mutatja meg annak tartalmát akár teljes képernyős méretben is. Az operációs rendszer 64 bites (is) lesz, ami Steve Jobs szerint jelentős gyorsulást is hozhat, és része lesz a Core Animation, aminek segítségével könnyedén készíthet bárki animációkat a Leopardhoz.

Az új Mac OS X beépített Bootcamppel érkezik (eddig 2,5 millióan töltötték le a Windows futtatását lehetővé tevő programcsomagot), meg a Spaces néven már megismert funkcióval, ami több asztal párhuzamos létrehozását teszi lehetővé. A Dashboard Webclick funkciójával widgetet készíthetünk bármelyik weboldal bármelyik részéből, és mint azt már tudni lehetett, látványosabb lesz az iChat videója is. Végére maradt a Time Machine, a Leopardban bemutatkozó adatmentő, aminek segítségével egyszerűen hozhatók vissza a korábban törölt fájlok, csak nem árt hozzá egy külső merevlemez.

A One more thing az a hír volt, hogy az Apple kiadja böngészőjét Windowsra is. Steve Jobs szerint a Safari részesedése eléri az öt százalékot (fogalmunk sincs, hol találta ezt az adatot, lehet, hogy csak Cupertinóra vonatkozik), úgyhogy ideje tovább erősödni, a program 3-as verziója ezért XP-n és Vistán is fut majd, Jobs szerint gyorsabban, mint az Internet Explorer vagy a Firefox.Azért maradt idő egy poénra is, az Apple vezetője elmondta, hogy a Leopard öt verzióban kerül októberben a boltokba, a Basic verziót 129 dollár lesz, a Premium 129 dollár, a Businest 129 dollárért lehet elvinni, az Enterprise 129 dodóért lesz beszerezhető, míg az Ultimate verzióért 129 dolcsit kér az Apple, ami nyílván fricska a Microsoftnak. Ha nem lenne világos: az új OS X-ből csak egyetlen verzió készül majd.

Most már az is biztos, hogy az iPhone június 29-én a boltokba kerül, és mától meg lehet rendelni a társaság telefonját. Az egész esemény fent van az Engadgeten, mi is onnan olvasgattuk az okosságokat.
15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft