Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Sikeresen befejezték az első űrsétát az Atlantis űrhajósai

2007.06.12. 10:16
0 hozzászólás

 


 

Magyar idő szerint kedd hajnalra sikeresen befejezte első űrsétáját az Atlantis két asztronautája, a NASA két nappal meghosszabbította az űrrepülőgép küldetését. Jim Relly és John Olivas hat és fél órán át dolgozott a világűrben és működőképes állapotba helyezte a napelemek új szelvényét, amelyet az Atlantis szállított a Nemzetközi Űrállomásra. A 14 méter hosszú, 16 tonna tömegű alumíniumszelvény értéke 367 millió dollár. A berendezést a hétfő reggeli órákban az ISS robotkarja segítségével emelték ki az űrsiklóból és rögzítették a rendeltetési helyén. Üzembe helyezése után 14 kilowattal nő a napelemek teljesítménye. A két űrhajós lefektette az új szelvényt az űrállomás rendszerével összekötő elektromos kábeleket, eltávolította a berendezést szállításkor rögzítő elemek maradványait, és előkészítette a napelemek új paneleinek automatikus kinyílását, amelyre a tervek szerint kedden kerül sor.

Az űrséta a tervezetthez képest közel egy órát késett az űrállomás tájoló giroszkópjainak működésében beállt zavar miatt. Olivasnak ez volt az első űrsétája, míg Relly már két alkalommal repült űrsiklóval és háromszor dolgozott a nyílt világűrben. A NASA két nappal meghosszabbította az Atlantis küldetését, és negyedik űrsétáról is döntött az űrrepülőgép hőszigetelő burkolatának megjavítására - jelentette be helyi idő szerint hétfő este John Shannon, a program helyettes vezetője houstoni sajtótájékoztatóján. Az űrsikló földkörüli pályára állásakor az orbitális hajtóművek bal oldalánál tíz centiméter hosszan egy mintegy öt centiméter vastag darab levált a szigetelőanyagból. A NASA mérnökei egyetértenek abban, hogy az elváltozást a felszálláskor az aerodinamikus erők, nem pedig a külső üzemanyagtartályról leváló szigetelőhab-foszlány vagy jégdarab okozta - közölte vasárnap John Shannon.

A szigetelőanyag-darabka leválásától eltekintve az űrsikló tökéletes állapotúnak tűnik - mondta a repülési igazgató. Az elváltozás várhatóan nem jelent majd problémát a légkörbe való visszatéréskor, mivel az űrrepülőgép ezen része 371 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletnek nincs kitéve, ugyanakkor a hőség megrongálhatja a hővédő pajzs alatti grafitréteget, ami miatt a Földön javítási munkákra lehet szükség. A Columbia űrrepülőgép 2003-as szerencsétlenségét az okozta, hogy egy indításkor levált szigetelőfoszlány az űrsikló szárnyának ütközve megrongálta a hővédő pajzsot, és a gép a légkörbe való visszatéréskor túlhevült, felrobbant, mind a hét asztronauta halálát okozva. Az Atlantis küldetés így a tervezett 11 nap helyett 13 napos lesz, az űrsikló várhatóan június 21-én száll le Floridában. (via MTI, fotó: AFP)