Benedek
-4 °C
5 °C

Óriási szárnyas dinót találtak

2007.06.14. 11:36
2 hozzászólás
Szokatlanul nagy szárnyas dinoszaurusz csontvázmaradványára bukkantak Kínában, s a szakemberek szerint az állat egy eddig ismeretlen faj - olvasható a Nature című amerikai tudományos folyóirat legutóbbi számában.

A nyolc méter hosszú és két embernyi magas tollas, csőrös, de repülni nem tudó dinóra Belső-Mongóliában, a kínai-mongol határon, Erenhot közelében találtak rá még 2005 áprilisában, azon a környéken, amelyet dinóvárosnak neveznek, mert olyan sok a megkövesedett maradvány arrafelé.

A Gigantoraptor erlianensisnek elkeresztelt tollas dinó mérete azért meglepő, mert a legtöbb elmélet szeriont a húsevő dinoszauruszok minél madárszerűbbekké váltak, annál kisebbek lettek. Más tollas dinók súlya alig éri el a 40 kilót, ez a példány azonban 35-ször nehezebb volt náluk, vagyis 1,4 tonnát nyomott. Ráadásul a pompás példány, amely mintegy 85 millió éve élt, egészen fiatalon, 11 évesen pusztult el, tehát kifejlett egyedként még hatalmasabb lehetett volna.

Az eddig ismert legnehezebb szárnyas dinó, Stirton mennydörgésmadara fél tonnát nyomott, és Ausztráliában élt 6 millió évvel ezelőtt. (via MTI)