Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Háromszáz millió éves fakövület

2007.06.18. 10:30
0 hozzászólás

Közel 300 millió éves, 16,8 méter kerületű fakövületet talált egy évvel ezelőtt Sevilla közelében a spanyolországi Guadalquivir hidrográfiai társasága. Azóta a szakemberek megvizsgálták és kiszabadították a földből a leletet, kutatásaik eredményét az El País című spanyol lap közölte.

A primitív fenyők családjához tartozó fát egy nagy esőzés okozta sár- és kőlavina temette maga alá. A szakértők szerint ritka, hogy ilyen hosszú fatörzsek egyben megmaradnak. Németországban és Görögországban találtak ugyan hasonló fakövületeket, de jelenleg a sevillai a legnagyobb. Fosszilizálódása azonban nem volt egyenletes, egy része elszenesedett. A sárban, amely a fát eltemette, vulkáni hamut is felfedeztek, valamint félméteres kis fákat, rengeteg levelet, továbbá puhatestű állatok megkövesedett maradványait.

A fát hamarosan a cordobai botanikus kertbe, az úgynevezett „Kőerdőbe” szállítják. A szállításhoz a fát több részre vágják, majd a botanikus kertben újraegyesítik és kémiai eljárásokkal megerősítik. A művelet kb. 18-30 ezer euróba kerül.

[via MTI]