Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Csak év végén jönnek az asztali négymagos AMD-k

2007.06.24. 15:00
0 hozzászólás
Lapértesülések szerint idén jóformán csak mutatóban kerülhetnek piacra az AMD újgenerációs, K10 mikroarchitektúrájára épülő asztali procik, melyek már nem Athlon, hanem Phenom márkanéven látják meg a napvilágot. A „Stars” család első tagjai vélhetően az év végi ünnepi szezonban tűnhetnek fel a processzorgyártó választékában, de idén csak kevés, jellemzően felsőkategóriás típust dob ezekből piacra az AMD.

Négymagos asztali csipekből három is a boltokba kerülhet az ünnepekre; az Agena FX lapkára alapozó Phenom FX-80 órajele várhatóan 2,2 és 2,4 gigahertz között alakul, a négymagos processzor összesen két megabájt másodszintű és ugyanennyi harmadszintű gyorsítótárat kap, és 3,2 gigahertzes HyperTransport buszon kommunikál majd a rendszerrel.

A szintén négymagos Agenára két Phenom X4 épül majd idén; a GP-7100 típus órajele 2,2 és 2,4 gigahertz közé várható, míg a GP-7000-es valószínűleg 2,0-2,2 gigahertzen ketyeg majd. Kétmagos Phenom X2-ből ellenben csak egy érkezik 2007-ben; a GS-6550 órajelét tekintve egyelőre nagyobb a bizonytalanság, a csip várhatóan 2,0 és 2,4 gigahertz közé skálázódik majd.

Az AMD hivatalosan meg nem erősített információk szerint a következő lépcsőben a jövő év elején bővíti tovább választékát, ekkor több újabb, jellemzően gyorsabb vagy energiatakarékosabb Phenom FX/X2 modell mellett végre napvilágot láthatnak az olcsóbb, húzószegmensbe szánt, illetve belépőszintű típusok is, melyeket a tervek szerint a második negyedévben már 45 nanométeres csíkszélességgel készülő példányok követnek. (via Prohardver)