Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Szerves szigetelés gombából

2007.06.25. 14:34
0 hozzászólás
A gomba nem tipikus építőanyag, két amerikai kutató mégis ebből próbál tűzálló hőszigetelést készíteni. Eben Bayer és Gavin McIntyre szabadalmaztatott "Greensulate" formulája alapján gyakorlatilag vízből, lisztből, laskagomba-spórákból és perlitből lehet kiváló tűzálló szigetelést készíteni.

A szigetelést úgy gyártják le, hogy egy 18x18 centiméteres formába vizet, ásványi anyagokat, keményítőt és hidrogén-peroxidot öntenek, majd beültetik a gombasejteket. A hidrogén-peroxid akadályozza meg a más fajok növekedését. Sötétben a sejtek megeszik a keményítőt, és több ezer gyökérszerű fonalat növesztenek. Két hét alatt elkészül a két és fél centiméter vastag panel, és már csak ki kell szárítani, hogy megakadályozzák a gomba további növekedését.

A páros abban bízik, hogy termékük hamarosan sok vevőre talál, mert mostanában roppant népszerűek a zöld építőanyagok. Még azonban legalább egy évet kell dolgozniuk a gomba alapú szigetelés piacra dobása előtt, és korszerűbb berendezésekre is szükségük lesz a további kísérletezéshez - az anyagokat eddig az ágyuk alatt növesztették.