Valér
2 °C
8 °C

A klímaváltozás elpusztítja az európai történelmet

2007.06.26. 11:30
0 hozzászólás

A sebezhetőség atlasza címet viseli az a tanulmány, amelyet hét európai ország tudósai állítottak össze. Azt vizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás márványra, mészkőre, fára és más, régi építőanyagokra. A biológusok, vegyészek, geológusok és klimatológusok által készített tanulmány szerint az emelkedő hőmérséklet és a gyakoribb, nagy erejű esőzések komolyan veszélyeztetik azokat az építészeti és kulturális értékeket, amelyek évszázadok természeti csapásait és háborúit egyaránt átvészelték. Az atlasz felsorolja azokat a régiókat, amelyek különösen veszélyeztetettek a globális felmelegedés miatt. A viharok és áradások számának várható növekedése mellett figyelembe veszik a korróziót is, amit például a sókristályok a középkori templomablakokon okoznak.

A nyári hónapokban várható szárazabb levegő Franciaországban és Észak-Spanyolországban oda vezethet, hogy több só rakódik le a törékeny műemlékekre. Főleg a gótikus épületek, így a katedrálisok vannak veszélyben - írja a tanulmány. A porózus kövek, amelyekből a szobrok és az épületek egyéb díszítményei készültek, különösen érzékenyek a levegőben lévő sóra. "Ha a só a felületen rakódik le, esztétikai károkat okoz és drámai következményei vannak a freskókra nézve", - véli Cristina Sabbioni olasz fizikus. Ha pedig a só a kőbe kerül, akkor belülről kifelé pusztítja az anyagot.

Ha Európa déli részén kevesebb eső esik, több pénzt kell költeni a műemlékek tisztítására - írja a tanulmány, ugyanis a légszennyezés okozta fekete réteget máskülönben nem lehet eltávolítani. A hőingadozás komoly repedéseket okozhat a mészkő- és márványépületeken. A vas- és acélszerkezeteket északabbra a rozsda fenyegeti, a kutatók példaként az Eiffel tornyot említették. "A veszélyek eddig is ismertek voltak, azonban mostantól olyan régiókat is érintenek, amelyeket eddig elkerülték a hasonló problémák" - fogalmazott Joseph King, az ICCROM munkatársát. (via MTI)