Szilárda
0 °C
6 °C

Most már tényleg jöhet a DDR3

2007.06.28. 13:00
4 hozzászólás
Az iparág gyakorlatilag összes szereplőjét magába tömörítő JEDEC szabványalkotó testület a hét elején véglegesítette a pc-k új generációs memóriaszabványát, mely az elkövetkező években a DDR és DDR2 szabványok nyomdokiba lép majd. A DDR3 technológia – ahogy neve is jelzi – működési elvét tekintve alapvetően nem tér el elődeitől, néhány új fejlesztésnek és a modernebb gyártásnak köszönhetően azonban előremutatóbb technológiát képvisel.

Mindez egyelőre azonban nem, vagy csak jelentéktelen mértékben érezteti előnyét a gyakorlatban, a DDR3 modulok maximális órajele ugyanis hiába éri el az akár 1,6 gigahertzes effektív értéket (azaz a DDR2 maximális sebességének a kétszeresét), a megváltozott késleltetési értékek miatt a valós, mérhető sebességnövekmény jóval szerényebb. Az órajel és a késleltetési paraméterek változása mellett egy sor memóriaspecifikus fejlesztés is került a DDR3 szabványba, melyek egyik része a gyorsabb működést, másik része a fejlettebb energiagazdálkodást segíti elő.

Utóbbinak köszönhetően DDR3 memóriamodulokon található csipek beérik 1,5 voltos üzemfeszültséggel is (az első generációs DDR memóriák még 2,5 voltról működtek, a DDR2 IC-k pedig 1,8 voltot kértek), melynek leginkább a noteszgépek tulajdonosai örülhetnek majd, ugyanakkor az alacsonyabb üzemfeszültség nagyobb teret adhat a tuninggal próbálkozóknak is. Ráadásul ehhez elméletileg még a gyors DDR2 modulok némelyikén megtalálható hűtőbordára sem lesz szükség, a DDR3 chipek hőtűrése ugyanis lényegesen javult a korábbi generációval összehasonlítva.

A DDR3 memóriamodulok a DDR2-es típusokhoz hasonlóan 240 érintkezővel csatlakoznak az alaplapokhoz, ezek kiosztása azonban a két modultípusnál eltérő, így az új modulok nem kompatibilisek a régi foglalattal rendelkező alaplapokkal. A JEDEC specifikációi szerint egyébként a gyártók 512 megabájt és 8 gigabájt közé skálázhatják memóriacsipjeiket, ami egyetlen, 16 IC-t tartalmazó modul esetében 16 gigabájtos memóriaméretet feltételez, azaz egy négyfoglalatos alaplapot tartalmazó PC elméletileg akár 64 gigabájtnyi memóriával lesz bővíthető.

Bár a végleges szabványt csak most ratifikálta az illetékes szervezet, az első DDR3 memóriák, illetve a velük kompatibilis Intel chipsetek, valamint az ezekre épülő alaplapok hetek óta kaphatók. A DDR3 jelentősebb térhódítása azonban csak jövőre indulhat csak meg, az Intel ekkor már több DDR3-kompatibilis chipsettel készül, valamint 2008-ban várhatók az AMD új generációs, DDR3 memóriavezérlőt is tartalmazó processzorai is. (via Prohardver)