Auguszta
-4 °C
2 °C

Szinte biztosan őszre tolódik a Barcelona bevezetése

2007.06.28. 13:04
0 hozzászólás
A napokban több forrástól kiinduló, egymással gyakorlatilag összecsengő híresztelések erősítik meg bizonyos elemzőcégek és gyártók kételyeit azt illetően, hogy az AMD új generációs mikroarchitektúrájára épülő, Barcelona-magos Opteron szerverprocesszorai még a nyáron forgalomba kerülnek. Bár az AMD illetékesei továbbra is júliusi (az óvatosabbak már augusztusi) rajtot kommunikálnak, lapértesülések szerint ekkor voltaképpen csak egy típus és néhány, a véglegeshez közeli tesztváltozat készül majd el, melyekhez jóformán csak a média, illetve a kiváltságos partnerek juthatnak hozzá.

A 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő, négyszer fél megabájtos másodszintű és két megabájtos harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó négymagosok első példányai a The Inquirer értesülései szerint szeptember 10-én debütálhatnak, jóllehet ekkor csak két lassabb típus indul útjára, négy további CPU októberben érkezhet, a 2,5 gigahertzes csúcsmodell premierjéről pedig még nem döntöttek. Ez az ütemterv, illetve a nyilvánosságra hozott órajeladatok arra utalhatnak, hogy az AMD-nek komoly gyártási problémákkal kellett, illetve kell most is szembenéznie a natív négymagosoknál. A VR-Zone ráadásul úgy tudja, hogy még a szeptember tizediki időpont sem tekinthető véglegesnek, a gyártó várhatóan július közepén dönt a pontos dátumról, addig pedig a processzorok paraméterei is változhatnak.

Várhatóan az asztali számítógépekbe passzoló K10-es processzorok sem árasztják el 2007-ben a piacot; az új Phenom csipek csak az ünnepi szezonra futnak be (ha minden jól alakul, novemberben indulhat a forgalmazásuk), de idén csak négy változatban kerülnek a boltokba.

Az AMD egyelőre nem kommentálta az értesüléseket. (via Prohardver)