Klaudia
0 °C
12 °C

Viking hajóval az Északi-tengeren

2007.07.02. 15:09
0 hozzászólás

Elindult a dániai Roskilde kikötőjéből Dublinba egy rekonstruált viking hajó, hogy bejárja a rettegett északi törzsek 1000 évvel ezelőtti írországi rablóhadjáratának útvonalát. A legénység vasárnap kormányozta ki a hajót a kikötőből fényes napsütésben, nézelődők tapsától kísérve. A háromszáz tölgyfából ácsolt, 30 méter hosszú, 4 méter széles, egyetlen szögletes vitorlával felszerelt Havhingsten fra Glendalough (Glenadlough tengerének csődöre) a legnagyobb eddig rekonstruált viking hajó. Kilencszáz tengeri mérföldet megtéve, negyvennégy nap után érkezik meg Írországba, ahol az eredetijét 1040-ben Glendalough erdejében megépítették. A hajó legénysége részt vett az angolszászok és a normannok közötti összecsapásokban 1050 és 1060 között, amikor számos dán viking élt Írországban.

A hajó Roskilde kikötőjében süllyedt el négy másik vízi járművel együtt a XI. század végén, amikor a dán partokat védelmezte a norvég vikingek ellen. Roskilde jelentős viking kereskedelmi és politikai központ volt a IX. és XII. század között. A tölgyfa hajótörzset 1962-ben találták meg. A 25 tonnás hajó újjáépítése a roskildei viking hajómúzeum műhelyeiben 2000-ben kezdődött meg és négy évig tartott. A munkában részt vettek Feröer-szigeteki, norvégiai és Aland-szigeteki hajógyárak is, ugyanolyan módszerekkel, mint hajdan a vikingek. A szerszámokat is vikingek által használtak mintájára gyártották le.

A tesztek idején a Havhingsten fra Glendalough 10 csomós maximális sebességet ért el. Motorral nincs felszerelve, és az evezősöket csak a kikötőkben való kényes manőverekhez veszik igénybe. A viking kortól eltérően viszont van radarja, műholdas antennája és más modern navigációs műszerei. A 65, 16-64 év közötti legénység, közöttük húsz nő, négyórás őrségben váltja egymást, és spártai körülmények között teszi meg az utat. A viking hajót minden eshetőségre készen mentőhajó követi. Nagy ünnepségekkel várják augusztus 14-re Dublinba.

[via MTI]

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!