A cardiffi University of Wales kutatói régészeti leletek és szakácskönyvek segítségével követték a kulináris szokások változását a Brit-szigeteken az új kőkortól napjainkig. A kutatást irányító Ruth Fairchild szerint a britek évezredek óta készítik a ragut, a leveseket, a palacsintát, a hurka pedig időszámításunk előtt 6000 körül született, amikor a távoli ősök bélbe kezdték tölteni a nyesedékhúst és a zsírt - olvasható a The Times című angol lap honlapján.
A leletek tanúsága szerint legkorábbi brit ínyencség a csalánpuding, amelyet 8000 évvel ezelőtt készítették a kőkorszaki mesterszakácsok. A szúrós leveleket árpaliszttel és vízzel gyúrták össze, sóval ízesítették, és a masszából gombócféléket készítettek, amelyet a raguhoz köretként ettek. Ha nem akadt egyéb, a britek távoli ősei megelégedtek a sündisznó-pecsenyével amihez halbelsőségből készült szószt adagoltak. A későbbi receptek már előírták, hogy le kell ölni, majd ki kell belezni az állatot, és nem árt, ha a szakács különböző füvekkel ízesíti a húst, mielőtt agyagba burkolná, és nyílt tűzön megsütné.
Háromezer évvel később már kifinomultabb étkek készültek: a baconból, füstölt halból készült ragut tejjel, vagy tejszínnel főzték. Fairchild szerint azonban a rómaiak tették igazán változatossá a nemzeti konyhaművészetet. A hódítóknak köszönhetően terjedt el például, hogy édesítőszert adagoljanak a savanykás ízű fogásokhoz. Számos étel alapanyaga volt az i.e. 1. században elterjedt római pikáns mártás, a garum: az apró tengeri halaknak, leginkább tintahalnak a zsigereiből és véréből készített szósszal tálalták például az osztrigát. A normann hódítás idején terjedt el a mazsola, a szárított gyümölcsök és a felhasználásukkal készült lepények, sütemények.
Fairchild szerint a britek távoli ősei annyi húst, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, amennyit csak képesek voltak megszerezni, így étrendjük sokkal táplálóbb lehetett, mint a szigetország mai lakosságáé. A táplálék megszerzése és az ételek elkészítése azonban annyi energiába került, hogy napjaink emberével ellentétben őket semmiképp sem fenyegette az elhízás.
[via MTI]