Szilvia
5 °C
16 °C

Kiszáradt egy védett tó a Szigetközben

2007.10.01. 17:15
1 hozzászólás

Alsó-Szigetköz legnagyobb tavában, a dunaszegi morotvatóban júliusban még 40 centis volt a víz, mostanra azonban teljesen kiszáradt. A tó medrében már a növények is kihajtottak, és a vízzel együtt a védett madárfajok is eltűntek a környékről (pedig az önkormányzat madármegfigyelőt is épített a partra, ahol egymást érték az iskolás csoportok). „A tanösvényt a tóra alapoztuk, iskolás gyerekek és kirándulók használták, a madármegfigyelőből pedig amatőr- és természetfotósok fényképezhettek” - mondta a Független Hírügynökségnek Babos Attila, Dunaszeg polgármestere.


Alsó-Szigetközben már több mint egy évtizede, a Duna elterelése óta alacsony a talajvíz szintje, és azóta sem történtek lépések a vízpótlásra. Babos szerint ha a tó vizét nem pótolják sürgősen, akkor már soha nem lehet visszaállítani a korábbi állapotokat. A polgármester úgy véli, a tó rendbetételéhez legalább 40 millió forint kellene. Ennek hiányában olyan ritka fajok, mint a nagy kócsag, a szürke gém vagy a szárcsa valószínűleg nem térnek már vissza erre a területre. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerint ők csak akkor kívánnak reagálni, ha a település vezetője levélben fordul hozzájuk.

[via Független hírügynökség]

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?