Friderika
12 °C
29 °C

Ötvenéves az űrkorszak - az MCSE programjai

2007.10.02. 13:25
0 hozzászólás

Ötven évvel ezelőtt, 1957. október 4-én bocsátották Föld körüli pályára a Szputnyik-1-et. A nevezetes évforduló kapcsán a Magyar Csillagászati Egyesület előadássorozatot szervez, és októberi csillagászati találkozóin is szerepet kapnak az űrkorszakkal kapcsolatos eredmények, érdekességek.

Az űrgyűjtő trófeákról, űrverseny és a hazai űrkutatási eredmények előadások keddenként 18 órától kezdődnek az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban. További programok a hajtás után:

 

Asztrofotós találkozó 2007. október 6-án (szombaton) 10 órai kezdettel a Magyar Csillagászati Egyesület szervezésében Asztrofotós Találkozóra és kiállításmegnyitó Budapesten, az Óbudai Művelődési Központ San Marco Galériájában. A találkozó egyik kiemelt témája lesz az űreszközök földfelszíni megfigyelése, ezen belül a Nemzetközi Űrállomás átvonulásainak észlelése. Megfelelőtechnikai felkészültséggel az űrállomás részletei is megörökíthetők.

Szegedi amatőrcsillagász találkozó Október 13-án 10 órától a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi Csoportja évi rendes találkozóját a Szegedi Obszervatóriumban tartja. A találkozó számos szakmai előadása közül Sánta Gábor Műholdas régészet című beszámolója emelendő ki, melyben az űrkutatás egyik érdekes alkalmazásáról hallhatunk.