Judit
3 °C
7 °C

Új orosz űrközpont épül Indonéziában

2007.10.02. 10:40
1 hozzászólás

A Pápua-Új-Guinea partjainál fekvő, de Indonéziához tartozó Biak szigetecskén új orosz űrközpont épül. A központ technológiai újítása, hogy a levegőből indítja a szputnyikokat Föld körüli pályára állító rakétákat - adta hírül az Izvesztyija című moszkvai lap kedden. A Légi indítás (Vozdusnij Sztart) elnevezésű társaság elnöke, Anatolij Karpov elmondta: a légi indítás a földitől eltérően nem követel hatalmas infrastruktúrát, így jóval olcsóbb a hagyományos rendszernél, továbbá olyan országok számára is lehetővé teszi szputnyikok felbocsátását, amelyek nem rendelkeznek saját űrrepülőtérrel. Az elemzések szerint a következő tíz évben a világon legalább 600 szputnyik felbocsátására lesz igény.

A légi indításhoz egy erre a célra átépített An-124 teherszállító repülőgépre van szükség, amely bármely repülőtérről elindulhat, továbbá egy szintén átalakított interkontinentális ballisztikus rakétára. Tízezer méteres magasságban a repülőgép kiengedi a rakétát, amelynek hajtóművei ezután indulnak be. Az An-124 ráadásul nem csak egy szputnyikot hordozó rakéta, hanem akár egy többszöri felhasználásra készült űrhajó súlyát is elbírja.

Lényegében a földi indításhoz képest a légi indításnál a hordozórakéta első fokozata helyett sokszor alkalmazható repülőgépet használnak. Így 800-900 kilogrammos szputnyikot is Föld körüli pályára lehet állítani, az eddigiekhez képest jóval csekélyebb energia, illetve nyersanyag felhasználásával. Karpov azt is elmondta: a hordozórakéták sokszorosan kipróbáltak, akárcsak hajtóműveik, s olyannyira kiválóak, hogy az Egyesült Államok is megvásárolta a licencet. (forrás: MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?