Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Új orosz űrközpont épül Indonéziában

2007.10.02. 10:40
1 hozzászólás

A Pápua-Új-Guinea partjainál fekvő, de Indonéziához tartozó Biak szigetecskén új orosz űrközpont épül. A központ technológiai újítása, hogy a levegőből indítja a szputnyikokat Föld körüli pályára állító rakétákat - adta hírül az Izvesztyija című moszkvai lap kedden. A Légi indítás (Vozdusnij Sztart) elnevezésű társaság elnöke, Anatolij Karpov elmondta: a légi indítás a földitől eltérően nem követel hatalmas infrastruktúrát, így jóval olcsóbb a hagyományos rendszernél, továbbá olyan országok számára is lehetővé teszi szputnyikok felbocsátását, amelyek nem rendelkeznek saját űrrepülőtérrel. Az elemzések szerint a következő tíz évben a világon legalább 600 szputnyik felbocsátására lesz igény.

A légi indításhoz egy erre a célra átépített An-124 teherszállító repülőgépre van szükség, amely bármely repülőtérről elindulhat, továbbá egy szintén átalakított interkontinentális ballisztikus rakétára. Tízezer méteres magasságban a repülőgép kiengedi a rakétát, amelynek hajtóművei ezután indulnak be. Az An-124 ráadásul nem csak egy szputnyikot hordozó rakéta, hanem akár egy többszöri felhasználásra készült űrhajó súlyát is elbírja.

Lényegében a földi indításhoz képest a légi indításnál a hordozórakéta első fokozata helyett sokszor alkalmazható repülőgépet használnak. Így 800-900 kilogrammos szputnyikot is Föld körüli pályára lehet állítani, az eddigiekhez képest jóval csekélyebb energia, illetve nyersanyag felhasználásával. Karpov azt is elmondta: a hordozórakéták sokszorosan kipróbáltak, akárcsak hajtóműveik, s olyannyira kiválóak, hogy az Egyesült Államok is megvásárolta a licencet. (forrás: MTI)