István, Vajk
17 °C
34 °C

Sokfogú dinoszauruszt találtak

2007.10.04. 11:58
0 hozzászólás
Eddig nem ismert, több száz foggal rendelkező dinoszaurusz maradványaira bukkantak tudósok az amerikai Sziklás-hegységben, Utah államban. A tudósok által Gyprosaurus monumentensis névre keresztelt dinó növényevő volt, több mint 300 fogával bármilyen növényt el tudott fogyasztani. A 300 kibújt fog mellett további 500 fog várt az állat álkapcsában arra, hogy szükség esetén pótolják az elhullott darabokat - számolt be Terry Gates paleontológus, a Utah Egyetem természettörténeti múzeumának munkatársa a Zoological Journal című folyóiratnak.

A fog-szörnyként leírt állatnak eddig csak a koponyáját találták meg, a pofa sajátságos jegyei alapján a Gyprosaurust a kacsacsőrű dinoszauruszok közé sorolták be. Az állat teljes magassága a tíz métert is elérhette - jelentette a Zoological Journal. A dinoszaurusz maradványait az úgynevezett Kaiparowits-formációval (agyag- és homokkősorozatot alkotó folyóüledékkel) bevonva találták meg, ebből a kutatók arra következtetnek, hogy az állat 75 millió évvel ezelőtt, a késő krétakorban élhetett.

A Kaiparowits-formációban már egy tucatnál is több értékes leletre bukkantak a paleontológusok. A Gyprosaurus hazája Utah állam déli részén, egyik különösen szép vidékén található, a 7571 négyzetkilométer nagyságú Grand Staircase Escalante National Monument nevű nemzeti parkban. (MTI)