Erzsébet
1 °C
4 °C

Sokfogú dinoszauruszt találtak

2007.10.04. 11:58
0 hozzászólás
Eddig nem ismert, több száz foggal rendelkező dinoszaurusz maradványaira bukkantak tudósok az amerikai Sziklás-hegységben, Utah államban. A tudósok által Gyprosaurus monumentensis névre keresztelt dinó növényevő volt, több mint 300 fogával bármilyen növényt el tudott fogyasztani. A 300 kibújt fog mellett további 500 fog várt az állat álkapcsában arra, hogy szükség esetén pótolják az elhullott darabokat - számolt be Terry Gates paleontológus, a Utah Egyetem természettörténeti múzeumának munkatársa a Zoological Journal című folyóiratnak.

A fog-szörnyként leírt állatnak eddig csak a koponyáját találták meg, a pofa sajátságos jegyei alapján a Gyprosaurust a kacsacsőrű dinoszauruszok közé sorolták be. Az állat teljes magassága a tíz métert is elérhette - jelentette a Zoological Journal. A dinoszaurusz maradványait az úgynevezett Kaiparowits-formációval (agyag- és homokkősorozatot alkotó folyóüledékkel) bevonva találták meg, ebből a kutatók arra következtetnek, hogy az állat 75 millió évvel ezelőtt, a késő krétakorban élhetett.

A Kaiparowits-formációban már egy tucatnál is több értékes leletre bukkantak a paleontológusok. A Gyprosaurus hazája Utah állam déli részén, egyik különösen szép vidékén található, a 7571 négyzetkilométer nagyságú Grand Staircase Escalante National Monument nevű nemzeti parkban. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?