Valér
-2 °C
0 °C

Babonák Bajkonurból

2007.10.10. 13:46
2 hozzászólás
A bajkonuri felkészítés utolsó éjszakáján és közvetlenül az indulás előtti órákban pontos rítusokat követnek a repülésben érintett szakemberek, kozmonauták. Az első űrhajósokat pilóták közül válogatták, akik közül sokan babonásak voltak, ezért az űrrepülés első pillanatától kialakultak bizonyos tradíciók, amelyek néha változnak egy keveset, néha bővülnek, de a legtöbb változatlan formában tartja magát már évtizedek óta.

Ilyen hagyomány például, hogy moszkvai idő szerint 15 órakor az űrhajósok beültek a vetítőterembe, hogy megnézzék a Hárem a sivatagban (Bjeloje szolnce pusztinyi) című orosz kalandfilmet. Az eastern vígjáték hatalmas siker volt annak idején, bizonyára ezért vetítették le 1969-ben, a bemutató évében Bajkonurban is, ez a hagyomány ugyanis közel harminc éves. A kalandfilmet nemcsak az orosz űrpilóták nézik meg, hanem a külföldiek is, a tolmácsok minden alkalommal előre felkészülnek a feladatra. A film megtekintése után következik egy kis vetélkedő, hogy ki tud több részletet felidézni a számos szállóige forrásává vált filmből. Ugyancsak tradíció, hogy az első ízben a világűrbe induló űrhajóst - jelen esetben Seik Muzafar Sukor malájziai űrpilótát - megtréfálják valamivel a társai.

Az indulás napja az űrutazással összefüggő különféle műveletek mellett teli van rituálékkal. Az űrutasok autogramjukkal látják el szobájuk ajtaját, amikor meg a buszhoz mennek, a Zemljanye - Földiek - nevű orosz együttes A fű a ház körül című száma szól.

A hagyományokat, rítusokat a Jurij Gagarinról elnevezett felkészítő központban mind az űrhajósok, mind az instruktorok aprólékos gonddal követik és igyekeznek megőrizni ezeket, mert úgy tartják, hogy mindez nem puszta babonaság, hanem jelzi a folyamatosságot Jurij Gagarintól kezdve a világ mai űrhajósaiig és tovább.

Ezúttal a Szojuz TMA-11 Nemzetközi Űrállomásra induló 16. expedíciója Jurij Malenycsenyko orosz, Peggy Whitson amerikai, és Sejk Muzafar Sukor malajziai űrhajóssal szerdán késő délután indul el, a tervek szerint a bajkonuri űrrepülőtér 1. számú indítóállásáról. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!