Aliz
6 °C
14 °C

Hazafiatlan a Google?

2007.10.11. 11:14
6 hozzászólás
A Google-nél már szinte a vállalat alapítása óta szokás az, hogy a keresőoldal logóját bizonyos alkalmakra áttervezik. Most azonban úgy tűnik, nem mindenkinek tetszik a gyakorlat, ugyanis a Los Angeles Times vihart kavart cikkében olyan netes szövegeket gyűjtött össze, melyekben konzervatív meggyőződésű szerzők kifogásolják a Google logóváltoztatási koncepcióját. Pontosabban, hiányolják az olyan az olyan ünnepekről való megemlékezéseket, mint a Veteránok Napja vagy a háborúk áldozataira emlékező Memorial Day.

De hogy miképpen lett ez most téma? Hát azért, mert a napokban a világ első műholdjának, a szovjet Szputnyik 1 felbocsátásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte az egész világ, így a Google is, akik terveztettek erre az alkalomra egy speciális logót. A vád szinte magától értetődő: miképp lehetséges az, hogy egy amerikai vállalat az ősellenség tudományos teljesítményéről tisztelettel emlékezik meg? A blogok írói – akik a fiatalosnak, progresszívnek, liberálisnak és túlzottan intellektuálisnak tartott világvállalatot egyébként sem nagyon kedvelik – Amerika-ellenesnek nyilvánítják a Google lépését. Szerintük ilyen logókra is szükség lenne:Giovanni Gallucci, konzervatív blogger és média-tanácsadó elmondta a Los Angeles Times újságíróinak, hogy olyan volt számára a Google lépese, mint egy hasbarúgás, s nem érti, hogy a cégnél dolgozó fickók miért nem ismerik fel, nemzetük számára mik az érzékeny pontok. De Joseph Farah, a konzervatív irányultságú WorldNetDaily.com szerkesztője is hazafiatlansággal és a kommunisták ünneplésével vádolja a nagyvállalatot. A probléma már nem új keletű, egy erre a célra létrehozott weboldalon már meg is jelentek azok a javaslatok, amelyek a hiányzó ünnepek logóinak terveit mutatják be.

A Google visszautasította a kritikákat, mondván, hogy ők az igazán népszerű amerikai ünnepekről igen is megemlékeznek (Hálaadás, Halloween, a Függetlenség Napja, Anyák Napja, Újév, Szent Patrick Nap stb.), emellett a tudomány és a kultúra évfordulói az igazán fontosak a számukra – például Sir Arthur Conan Doyle születésnapjáról, a Víz Világnapjáról vagy a Kínai Sárkányhajó Ünnepről sem feledkeztek meg –, és egyébként is jobban kedvelik a vidám évfordulókat, mint a sötét, tragédiákra emlékeztető napokat. (via IT.news)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?