Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Először hallották a polip hangját

2007.10.12. 11:48 Módosítva: 2007-10-12 11:48:34
0 hozzászólás

Spanyol kutatók először hallhatták és tanulmányozhatták egy fejlábú hangját, és az nem kis meglepetést okozott számukra. A halak által üldözött Octopus Vulgarist a Baleári-szigetek partjainál követte kamerájával egy búvár, és a Spanyol Tengeri Kutató Intézet munkatársai megdöbbentek, amikor a felvételekkel együtt rögzített hangot is meghallgatták. Eddig a fejlábúak közül csak a tintahal gyenge hangját ismerték, amelyet a víz kilökésekor ad ki. A polip viszont egy lövéshez hasonlót adott ki és ezzel egy időben még valamiféle villanást is láttak.

A hang az állat védekező stratégiájának része, vélik a tudósok, amelyet azért ad ki, hogy megmeneküljön a vízben terjedő vibrációkra érzékeny ragadozó halaktól. Ezt alátámasztja , hogy az állatnak a hang kiadása alatt és után védekező pózt vett fel. Még nem biztos, hogy tudatos magatartásról van szó, lehet, hogy csupán a hidrodinamikai feltételek váltják ki a hangot.

A lövést a polip valószínűleg izmainak igen erős és gyors összehúzásával éri el, a közben látott fény azonban a keletkezett vízbuborékokba behatoló napsugarak hatására alakulhatott ki. Mivel ez az akció nagyon sok energiát követel, az állat csak extrém esetekben használja, ezért nem fedezték fel még nála ezt a különleges magatartást. (mti)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!