Piroska
3 °C
3 °C

Kína a Holdig megy

2007.10.18. 09:26
0 hozzászólás
A Hold körüli pályára tervezett első kínai szondát október végén bocsátják fel az ázsiai országban, 15 éven belül pedig embert szeretnének a Föld kísérőjére juttatni. A Holdistennő 1, azaz a Csang-o ji-hao (Chang-e yihao) űrszondát a tervek szerint október 24-én lövik fel, az orbiter feladata többek között az égitest felszínének feltérképezése háromdimenziós felvételekkel és a Hold porának elemzése lesz.

A következő lépésben egy ember nélküli holdjármű Holdra szállását tervezik; ez az égitest bizonyos területeit vizsgálná aprólékosan és az összegyűjtött mintákat hozná vissza a Földre. Kína végső célja, hogy 15 éven belül embert juttasson a Holdra. "Több száz biztonsági intézkedést hoztunk annak érdekében, hogy a kilövés sikeres lehessen" - mondta Csang Csing-vej (Zhang qingwei) miniszter, a Tudományos, Technológiai és Hadiipari Bizottság elnöke.

A szondát már a Szecsuán (Sichuan) tartományban lévő hszicsangi (Xichang) műholdkilövő állomásra szállították, a jövő hét szerdára tervezett indítást az időjárási és a csillagászati feltételek figyelembevételével határozták meg - tette hozzá Csang. Kína a világon harmadikként, elsőként 2003-ban juttatott embert az űrbe, 2005-ben újabb két tajkonautájuk öt napot töltött odafenn. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!