Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína a Holdig megy

2007.10.18. 09:26
0 hozzászólás
A Hold körüli pályára tervezett első kínai szondát október végén bocsátják fel az ázsiai országban, 15 éven belül pedig embert szeretnének a Föld kísérőjére juttatni. A Holdistennő 1, azaz a Csang-o ji-hao (Chang-e yihao) űrszondát a tervek szerint október 24-én lövik fel, az orbiter feladata többek között az égitest felszínének feltérképezése háromdimenziós felvételekkel és a Hold porának elemzése lesz.

A következő lépésben egy ember nélküli holdjármű Holdra szállását tervezik; ez az égitest bizonyos területeit vizsgálná aprólékosan és az összegyűjtött mintákat hozná vissza a Földre. Kína végső célja, hogy 15 éven belül embert juttasson a Holdra. "Több száz biztonsági intézkedést hoztunk annak érdekében, hogy a kilövés sikeres lehessen" - mondta Csang Csing-vej (Zhang qingwei) miniszter, a Tudományos, Technológiai és Hadiipari Bizottság elnöke.

A szondát már a Szecsuán (Sichuan) tartományban lévő hszicsangi (Xichang) műholdkilövő állomásra szállították, a jövő hét szerdára tervezett indítást az időjárási és a csillagászati feltételek figyelembevételével határozták meg - tette hozzá Csang. Kína a világon harmadikként, elsőként 2003-ban juttatott embert az űrbe, 2005-ben újabb két tajkonautájuk öt napot töltött odafenn. (MTI)